Svjetsko, a naše

Ovo je najmanja kovanica na svijetu! Izrađena je u Hrvatskoj i ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda

Objavljeno: 28.06.2024. zagorjeinternational

Zlatnik ‘Hum’, koji je izradila Hrvatska kovnica novca, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanja prigodna kovanica na svijetu, promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama, piše HRT.

Certifikat za svjetski rekord predstavnicima Hrvatske kovnice novca predao je Victor Fenes, ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda, potvrdivši kako se radi o najmanjoj kovanici na svijetu. Zadovoljan je, kaže, što mu se prezentirao kompletan proces izrade najmanje kovanice, koji ukazuje na dugu tradiciju hrvatske numizmatike. Dodao je kako sada, nakon Švicaraca, Hrvatska drži rekord s najmanjom kovanicom na svijetu.

Promjer je manji od glave šibice

Direktor Hrvatske kovnice novca Robert Blaić kazao je, pak, da to društvo radi već 30 godina te da se bave kovanjem optjecajnog novca, ali proizvode i investicijske zlatnike i srebrnjake.

– Najmanja kovanica na svijetu zlatnik je apoena jedne kune promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama. Na zlatniku su autohtoni motivi hrvatske baštine Hum, najmanji grad na svijetu, i boškarin. Zlatnik ‘Hum’ izdan je u numizmatičkom kompletu ‘Hum i Zvjezdarnica Višnjan’ u seriji od svega 199 komada – rekao je Blaić. Riječ je o posljednjim zlatnicima s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune, a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna.

Istaknuo je kako mu je izuzetno drago što su osvojili svjetski rekord i ušli u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji ‘Najmanja kovanica na svijetu’. Najmanju zlatnu kovanicu na svijetu izdala je Hrvatska narodna banka, a otkovala Hrvatska kovnica novca krajem 2022. godine. Direktorica projekta Ela Genc istaknula je kako je 2020. godine Švicarska kovnica novca srušila isti rekord, izdavši zlatnik promjera 2,96 milimetara s motivom Alberta Einsteina.

– To je bio izazov za naš stručni tim i prihvatili su se posla koji je trajao dvije godine. Kovanica se razvijala, bilo je puno uspona i padova i na kraju smo uspjeli, rekla je Genc, dodavši da je odabran motiv najmanjeg grada na svijetu. Promjer je manji od glave šibice i to je, naglasila je, jedno veliko postignuće. Istaknula je i da Hrvatska kovnica novca želi biti ambasador Hrvatske u svijetu, pa zato uvijek u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom biraju motive koji obilježavaju poznate hrvatske znanstvenike, izumitelje, povijesnu i kulturnu baštinu, gradove i slično.

Komplet je, inače, upakiran u specijalnu, vrlo atraktivnu ambalažu i prodan je u roku od jednog dana. Cijena je bila nešto veća od 22 tisuće tadašnjih kuna, a sada se prodaje, neslužbeno se doznaje, za više od 7000 eura. Zlatnik su osmislili mladi umjetnici Ana Divković, autorica idejnog rješenja kovanice, i Nikola Vudrag.

HNB je izdao zlatne i srebrnu numizmatičku kovanicu

– Izuzetno smo ponosni na to što je napravio cijeli tim Hrvatske kovnice. Napravili smo kovanicu koja je s današnjim danom ušla u Guinnessovu knjiga rekorda, dakle prvi smo na svijetu. Sama kovanica je anuiteta 1 kune, promjera 1,99 mm i težine od samo 0,05 grama – rekao je Blaić.

Lice kovanice krije najmanji hrvatski grad, Hum, a naličje glavu autohtonog istarskog goveda boškarina.

– Ona površina na kojoj sam ja radila nije bila tako mala ali nije bila ni velika. Veći problem je bio u kovnici smanjiti na toliko mali, mali format – rekla je autorica Ana Divković.

– Vjerujem da može, napretkom tehnologije u svakom slučaju se može smanjiti još dalje detaljno, sad u kojem će to razdoblju biti. Nadamo se da neće biti sljedećih pet godina. Lasersko graviranje je isto tako bilo jako izazovno u cijelom procesu, bilo je potrebno pozicioniranje postaviti da je sve uredno, a opet i sami detalji koji su izlazili na laseru je tehnologijom lasera omogućeno da se sve vidi detaljno – dodao je direktor proizvodnje Roman Husta.

– Imao sam privilegiju svjedočiti cijelom procesu kovanja ove kovanice koja proslavlja istarski grad Hum i bio sam impresioniran načinom na koji se poštuje dugotrajna numizmatička tradicija u Hrvatskoj i također guraju granice tehnološkog napretka – zaključio je predstavnik Guinnessove knjige svjetskih rekorda Victor Fenes.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba