Nakon četiri godine

LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Poskupljuju autoceste

Objavljeno: 28.06.2024. zagorjeinternational

U ponedjeljak poskupljuju cestarine, objavile su Hrvatske autoceste. Riječ je o sezonskom poskupljenju koje se nije primjenjivalo zadnje četiri godine. Kako su priopćili, u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno se uvode sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, dok za teška vozila (autobusi, kamioni) cijene cestarine ostaju iste. U tom se razdoblju cijena cestarine povećava za 10 posto.

– Sezonske cijene cestarine uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni. Podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 €, HAC ju je zaokružio na 20,10 € umjesto na 20,20 €. Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine – kažu iz HAC-a.

Oko 40 posto prometa ostvaruje se ljeti

Kažu kako je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenijih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, prenosi Index.

– Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 % ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi) – poručuju iz HAC-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba