SVEČANO U PETROVSKOM: Obilježen Dan Općine i župe, nagrađeni zaslužni mještani

“Dvorana sigurno ide! No, nije ni sve u materijalnom, čovjek je taj koji čini razliku od sredine od sredine”

Objavljeno: 28.06.2024. zagorjeinternational

Na blagdan svetog Petra i Pavla, 28. lipnja, svoj Dan slave Općina i župa Petrovsko. Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u prostorijama Vatrogasnog doma.

Nazočne je u ime predsjednika Općinskog vijeća pozdravio zamjenik Filip Križnik, koji je posebno naglasio uspjeh petrovčanske Osnovne škole Antuna Mihanovića. Podsjetimo, ta je škola proglašena najboljom u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Svečana sjednica prilika je da se prisjetimo svega što je odrađeno u proteklom razdoblju i da najavimo buduće projekte i aktivnosti. U razdoblju od prošle svečane sjednice održano je ukupno pet sjednica Općinskog vijeća i veseli me da je većina odluka donesena jednoglasno i na dobrobit Općine Petrovsko. Siguran sam da će općinski vijećnici do kraja mandata u potpunosti ispuniti svoju ulogu. Najsvečaniji dio ove sjednice je dodjela priznanja i nagrada Općine. Ovim putem želim čestitati svim dobitnicima, a posebno bih istaknuo našu Osnovnu školu koja unatoč skromnim uvjetima rada ove godine dobiva priznanje za najbolju školu u Krapinsko – zagorskoj županiji na temelju uspjeha učenika. Vjerujem da će projekt škole i dvorane krenuti sa svojom realizacijom i da će naši učenici i učitelji dobiti uvjete kakve zaslužuju – poručio je Križnik.

Načelnik Petrovskog Stjepan Krklec nabrojao je projekte koje je Općina ostavila u prethodnom razdoblju, kao i projekte koji su u pripremi.

– U suradnji s Hrvatskim vodama radilo se na uređenju vodotoka Svedruža i Glogovec. Asfaltirali smo dio županijske ceste prema Zajcima, dio zaseoka Šereki, asfaltirali smo i od pećine potoka prema Donjem Rovnu, a završili smo i projekt širokopojasnog interneta – rekao je Krklec te napomenuo kako je Općina dobila pozitivno mišljenje i u tijeku je projekt s udrugom Kaj ‘Zaželi za Petrovsko’ u vrijednosti od 346.000 eura. Nabavljena je i projektno-tehnička dokumentacija za Lovački dom te je gotova i dokumentacija za nezavršenu zgradu u Štuparju, sportsko-rekreacijske namjene. Ta dva projekta uskoro idu na prijavu za ITU mehanizam na području Krapine. Završena je i projektno-tehnička dokumentacija s upisanim pravom građenja za dogradnju, proširenje i rekonstrukciju zgrade Vatrogasnog doma, to ćemo aplicirati na prvi natječaj te namjene. Vrijednost projekta Lovačkog doma je 1.300.000 eura, a zgrade DVD-a 700.000 eura – rekao je načelnik te istaknuo kako ga posebno veseli što su u tijeku radovi na izgradnji vodoopskrbe visoke zone Općine Petrovsko.

– Vrijednost tog projekta je 4.074.000 eura čime će Općina u cijelosti imati javni vodoopskrbni sustav, a to uključuje i izgradnju dvije nove vodospreme. U utorak je bilo uvođenje u posao za izgradnju staze na dijelu proširenja mjesnog groblja, vrijednost projekta 65.000 eura. U međuvremenu, aplicirali smo na javne pozive Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva za obnovu, odnosno investicijsko održavanje nerazvrstanih cesta. Odluka iz Ministarstva regionalnog razvoja je došla, a druga još nije, ali sve ide u pozitivnom smjeru – rekao je načelnik te naglasio da se intenzivno radi, dogovara i sporazum je pred potpisom da se riješe nedostatci na cesti D206.

– Općina će tu riješiti imovinsko-pravne odnose, a Hrvatske ceste otkloniti nedostatke – poručio je Krklec te se dotaknuo i teme dvorane.

– Dvorana škole ide sigurno! Tu bih posebno zahvalio Županiji što se provode aktivnosti u smjeru Ministarstva prosvjete da se u cijelosti riješi problem jednosmjenske nastave – zaključio je načelnik Krklec.

U ime gradonačelnika i načelnika obratio se načelnik Jesenja Dario Cvrtila.

– Moram zahvaliti Općini Petrovsko, imamo nekoliko zajedničkih projekata poput širokopojasnog interneta. To sve ne bi bilo moguće bez Općine Đurmanec, ali ni bez Grada Krapine kao najjače i najveće jedinice lokalne samouprave. Kao načelnik Općine Jesenje, zavidim vam na projektu visoke zone kojim će se riješiti problem vodoopskrbe, to je posao koji nas tek čeka. Znam koliko je načelnik Krklec uložio napora, vremena i truda i uvijek je naglašavao potrebu da se realizira taj projekt. Veseli i projekt gradnje dvorane i rekonstrukcije škole, bilo je uvijek razgovora i u našim jedinicama lokalne samouprave na tu temu. Moram reći da mi je načelnik Krklec jedna vrsta uzora, on ne ulazi u visokorizične projekte i uvijek tempira kada će se javiti na određeni natječaj – kazao je Cvrtila.

Školska dvorana

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek obratila se u županovo ime te se dotaknula goruće teme – dvorane u Osnovnoj školi.

– Mi smo nekoliko puta projektirali idejna rješenja. Naravno, problemi nastaju kad se natječaji otvore pa se mijenjaju kriteriji, no mislim je da zadnje rješenje odlično. Ipak, zapeli smo na tome da uvjerimo Ministarstvo da treba jedan dobar dio škole srušiti i napraviti kompleks dvorane i škole zajedno. Idejno rješenje imamo, sad nam predstoji argumentiranje da je to jedino racionalno rješenje. Iskreno se nadam da ćemo uskoro dobiti suglasnost. Kako stvari stoje, do lipnja 2026. svi moramo biti u jednosmjenskoj nastavi i nadam se da ćemo biti pred završetkom projekta. No, na kraju, nije sve u materijalnim uvjetima, čovjek je taj koji čini razliku od sredine od sredine – poručila je dožupanica Petek.

Na provedenim projektima čestitao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik premijera Plenkovića, Zdravko Tušek, koji je napomenuo kako dolazi ovdje već niz godina te da je napredak Općine očit.

– Posebno veseli činjenica da smo danas imali prilike čuti i o nekim novim projektima koji su važni za naše društvo, a Vlada je u poseban fokus stavila u program ono što je važno za demografsku obnovu, kvalitetu života i posebno da se sa mladima dobro radi-rekao je Tušek te istaknuo kako je uvjeren da će ti mladi ljudi koji su dobili priznanja i dalje razvijati Općinu. Ovi projekti o kojima smo čuli će biti velika stvar za razvoj cijele Hrvatske, a posebno vaše Općine jer kvalitetni uvjeti za život i školovanje će svakako doprinijeti napretku društva – rekao je Tušek.

Gradonačelnik Krapine, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Zoran Gregurović, naglasio je da ovo nisu jednostavni projekti.

– Izvorni prihodi Petrovskog su oko 700.000 do 800.000 eura i onda slušamo o ovim projektima. Kad se to stavi u odnos, koliko bi godina trebalo da se to napravi iz vlastitog proračuna… Nisu jednostavni projekti, nije lako doći do sredstava i treba se jako potruditi – rekao je Gregurović, istaknuvši kako ima onih vidljivih projekata, ali i onih koji nisu toliko vidljivi, a bez kojih bi teško mogli funkcionirati.

– Postoje stvari koje su bitne za život zajednice, a koje se ne vide. Ponekad nije problem nešto napraviti, nego je problem kasnije održavati i iz čega će se financirati te kako će funkcionirati – zaključio je Gregurović.

Nagrade

Plaketu Općine Petrovsko dobio je Željko Haramina, dok su priznanje Općine dobile učenice OŠ Antuna Mihanovića Ana Poljak, Lana Presečki, Ilijana Presečki i Nika Poslončec, kao i njihove mentorice Brankica Matijašec, Andreja Kranjčec, Maja Vahtarić i Martina Zaplatić. Nagrađena je i muška odbojkaška ekipa i njihova mentorica Katarina Žigman. OŠ Antuna Mihanovića dobila je i Povelju Općine, koju su još posthumno dobili Vid Šanjug i Rudolf Semenić. U ime nagrađenih obratila se učiteljica Andreja Kranjčec.

– Počašćeni smo što ste nas se sjetili na današnji dan i izdvojili naše uspjehe. Ispred škole koja je proglašena najboljom po impresivnim kriterijima zahvaljujem se i nadam se da nećete zaboraviti ove talentirane, mlade ljude ni kasnije jer vam mogu samo osvijetliti obraz, pretvoriti se u divne studente i lijep kadar koji će nam ostati na ovom području – poručila je učiteljica Kranjčec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba