DONJA ŠEMNICA: Prije samog turnira, delegacije su položile cvijeće i upalile svijeće na Spomen ploči kod škole

DVA VITEZA: Počelo tradicionalno obilježavanje sjećanja na Ivana Krepelnika i Stjepana Haraminu

Objavljeno: 28.06.2024. zagorjeinternational

Turnir ‘Dva viteza’ u malonogometnu održava se danas i sutra u Donjoj Šemnici, a ovo izdanje je ujedno i jubilarno 10. po redu. Sam turnir održava se u organizaciji DVD-a Donja Šemnica i Graditeljstva Merkaš te suorganizaciji HVIDRA-e Krapina i Grada Krapine. 

Naravno, kako to i priliči prije samog početka turnira, u nazočnosti predstavnika braniteljskih udruga s područja naše Županije, hrvatskih branitelja, obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, mještana, saborskog zastupnika i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, župana Željka Kolara te mnogih drugih uzvanika održano je svečano polaganje cvijeća i paljenje svijeća u spomen na dva hrvatska viteza domovine, Ivana Krepelnika i Stjepana Haramine koja su dala nemjerljiv doprinos domovinskom ratu, kod spomen – ploče u Donjoj Šemnici, kao vječni podsjetnik na njihovu žrtvu. 

Ovom prilikom Zoran Gregurović istaknuo je važnost ovakvih manifestacija, ali i same spomen ploče koja je podignuta prije dvije godine. 

– Za budućnost treba učiti iz prošlosti i trebamo se sjećati onih koji su dali ono najvrjednije za našu domovinu, svoj život. Time iskazujemo zahvalnost za sve što su napravili, ali isto tako ovaj spomenik kod škole koju onih pohađali je podsjetnik mlađim generacijama na koji je težak način izvojevana domovina te kako treba cijeniti vrijeme koje je pred nama – poručio je Gregurović. 

Povodom 10 obljetnice održavanja turnira Marijan Merkaš koji je i sam jedan od inicijatora sjećanja na pripadnike 1. Gardijske brigade ‘Tigrova’ prisjetio se kako je sve zapravo krenulo. 

– Zadovoljni smo odazivom ove godine na turnir u spomen na naša dva viteza jer smo skupili 16 ekipa. Prije 10 godine uz pomoć mještana došli smo na ideju vratiti naše branitelje među nas kako bi ih se prisjećali. Nije bilo lagano, ali skupili smo sredstva i napravili spomen ploču dečkima iz našeg kraja koji su bili članovi DVD-a. Dakle, Ivan je  je stradao na bojištu u Okučanima, a Stjepan u Vukovaru. Veže ih upravi i ova škola koju su pohađali i mi koji smo s njima proveli djetinjstvo – pojasnio je Merkaš. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je primijetio kako tradicija traje lijepo desetljeće. 

– Sam njihov primjer je dokaz da su Zagorci bili na svim ratištima u Republici Hrvatskoj, svim postojbama te da smo dali veliki doprinos u obrani i potom oslobođenju. Možemo biti ponosni na njih, a ono što stalno govori, pitanje je pristupa mladim ljudima kako im približiti Domovinski rat jer dolazi nova generacija koja, hvala Bogu, neće prolaziti kroz iste strahote. Međutim, treba znati tko im je dao temelj za to, a to su prije svega branitelji – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba