U Radoboju održana 'Noć noćnih leptira'

PREKRASNE MALE ŽIVOTINJICE: Veliki broj noćnih leptira je ugrožen, posebice oni u vlažnim staništima

Objavljeno: 27.06.2024. zagorjeinternational

Javna ustanova ‘Zagorje zeleno’ i Općina Radoboj organizirale su 20. lipnja manifestaciju ‘Noć noćnih leptira’ po deveti puta. Manifestacijom se široj javnosti nastoji približiti čarobni svijet noćnih leptira, ali i prikupiti važni podaci o ekologiji i biologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, posebice leptiri vlažnih staništa poput močvara ili suhih brdskih travnjaka.

Manifestacija je održana kod crkve svetog Jakova, a voditelji su bili Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. Na manifestaciji je ove godine sudjelovalo 80 sudionika. Za privlačenje noćnih leptira postavljeno je 12 svjetlosnih piramida na kojima se sakupilo i do nekoliko tisuća jedinki. Piramide su bile prepune noćnih leptira, ali i drugih vrsta kukaca koje privlači svjetlo. Tijekom noći zabilježeno je 250 vrsta noćnih leptira. Do sada je na području županije zabilježeno 1336 vrsta noćnih leptira tijekom višegodišnjih istraživanja te je tiskana knjiga ‘Noćni leptiri Krapinsko – zagorske županije’.

Poseban poziv upućen je mlađim generacijama i iznimno veseli vrlo dobar odaziv. Svi su sudionici vrlo aktivno s velikim zanimanjem i oduševljenjem te brojnim pitanjima i komentarima sudjelovali u manifestaciji. Pravilno odgovorivši na pitanja voditelja, sudionici su imali prilike osvojiti knjige ‘Noćni leptiri Krapinsko – zagorske županije i ‘Zagorje zeleno’ te metalne lončiće s motivom crne medonjice.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3000 različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja (gmazove, vodozemce, ptice i sisavce). Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba