Županijski proračun povećan je za više od pet milijuna eura

MEĐIMURJE: Održana sjednica županijske Skupštine, vijećnici jednoglasno donijeli niz odluka

Objavljeno: 27.06.2024. zagorjeinternational

Proteklog četvrtka održana je 18. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je jednoglasno donesen niz odluka kojima su vijećnici dali zeleno svjetlo za ulazak u novi ciklus projektne aktivnosti. Županijski proračun povećan je za 5.267.127 eura u ime novog ciklusa projektnih aktivnosti koje podrazumijevaju obnovu niza škola i školskih sportskih dvorana, te projekata iz domene prilagođavanja klimatskim promjenama, koji Međimurju donose novu parkovnu arhitekturu na mnogim lokacijama.

U uvodu u prvu točku, izvršenje proračuna za 2023., predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina iznio je da konsolidirano izvršenje proračuna bilježi pozitivan rezultat od 129.981 eura, a bez bolnice, koja se zadnji put vodi u našem proračunskim izvješćima, raspoloživa konsolidirana sredstva prenesena u sljedeće razdoblje, odnosno u ovu godinu iznose 1.189.659 eura.

Prije donošenja prvog rebalansa, međimurski župan Matija Posavec pojasnio je o kojim je velikim investicijama riječ te je najavio vrlo izvjestan i drugi rebalans proračuna najesen, s obzirom na činjenicu da je pripremljena dokumentacija za dogradnju ili uređenje 17 škola za što se još uvijek čeka suglasnost resornog Ministarstva.

Projekti

– Ovog trenutka ne znamo koliki će biti omjer sufinanciranja za pojedine objekte zbog čega ćemo morati i u druge izmjene i dopune proračuna – rekao je župan te nanizao dio rezultata projektne aktivnosti koja je uvjetovala rebalans.

– Više od milijun eura osigurano je za obnovu Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, zatim 715.000 eura za završetak energetske obnove Županijske bolnice Čakovec, a za 340.000 eura povećana je stavka za projekte uređenja tridesetak parkova diljem Međimurja. Inače, za projekte uređenja parkova potrebno je ukupno više od 700.000 eura. Nadalje, 150.000 eura namijenjeno je gradnji logističko-distributivnog centra važnog za naše poljoprivrednike. Ono što posebno moram istaknuti jest da će Međimurska županija sama pokrenuti obnovu sportske dvorane Osnovne škole u Prelogu koja nam nažalost nije odobrena putem projekta, no iz poštovanja prema ljudima tog dijela našeg kraja, osigurali smo 600.000 eura za tu namjenu te nakon današnje odluke Skupštine, započinjemo postupak javne nabave – istaknuo je župan Posavec, dodavši da će se tijekom ljeta pokrenuti projekti obnove Gospodarske škole Čakovec, te osnovnih škola u Strahonincu, Donjem Vidovcu i Dujkovcu. Uz uređenje parkirališta kod Riznice Međimurja, Županija povećava sredstava za sport i osobne asistente, za prijevoz učenika…

Aktualni sat

Aktivnost županijskih vijećnika bila je vidljiva i u Aktualnom satu ove sjednice na kojoj se vijećnik Ivan Martan zauzeo za ratare i cijenu pšenice, koju određuje država, a vijećnik Željko Pavlic pitao je što će biti s prometnom sigurnošću žitelja općine Sveta Marija po izgradnji preloške obilaznice, s obzirom na to da jedini nemaju biciklističku stazu. Aktualizirao je i stari problem oronule pruge Kotoriba – Čakovec, za što se nazire rješenje jer je HŽ Infrastruktura u odabiru izvođača radova i nabavi vlakova.

Vijećnik Dejan Drabić predložio je da se od jeseni uvede dan promocije centara izvrsnosti u srednjim školama Međimurske županije, što je župan prihvatio. Vijećnika Ivicu Požgaja zanimalo je što je s rukovodstvom Županijske bolnice Čakovec, za koje se priča da će ih država smijeniti.

– To se za sada nije dogodilo, a nadam se da ni neće jer za smjenu nema razloga o čemu svjedoče rezultati i količina odrađenog posla koji premašuje i klinike. Rukovodstvo i Upravno vijeće bolnice imaju našu podršku, a ako do smjene dođe, bit će to iz politički motiviranih razloga, što je loša poruka javnosti – odgovorio je župan Posavec, podsjetivši da je ostalo mnogo nerazjašnjenih pitanja o kojima će razgovarati s ministrom Vilijem Berošem, kada je riječ o bolnici, ali i o projektima za koje Županija još čeka suglasnosti, usprkos tome što su građevinske dozvole spremne – za novu zgradu medicinskih laboratorija te za Centar palijativne skrbi.

Vijećnik Igor Ivković komentirao je rezultate parlamentarnih izbora te prigovorio županu Posavcu što nije ni pokušao pregovarati s premijerom o eventualnoj participaciji u vlasti.

– Zašto više volite ponavljati da je država Međimurju maćeha, umjesto da ste pregovarali u jedinstvenoj prilici koja vam se pružila nakon nedavnih izbora. Sve bi kamere bile usmjerene u Međimurje – rekao je Ivković.

– Iz vašeg pitanja iščitavam: ili si s HDZ-om ili nećeš dobiti ništa. To je opasno razmišljanje i smatram da se i vi i ja protiv takvog razmišljanja trebamo boriti – bio je županov odgovor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba