Čak 80 posto studenata programa ‘Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja’ zaposli se u jednoj od 700 tvrtki gdje obavljaju praksu

FOI: Upisi na ‘faks’ su pred vratima – evo što se isplati upisati za današnje tržište rada 

Objavljeno: 27.06.2024. zagorjeinternational

Današnje je tržište rada izuzetno dinamično jer brzi razvoj tehnologije diktira i brzu promjenu postojećih te stvaranje novih radnih mjesta, od kojih mnoga najčešće do sada niti nisu postojala. Mnogi se pitaju kako pratiti korak s time i osigurati si sigurno radno mjesto koje će pratiti i dobra primanja. Fakultet organizacije i informatike (FOI), koji je dio Sveučilišta u Zagrebu, među prvim fakultetima u Hrvatskoj je shvatio da je povezanost s poslodavcima i njihovo uključivanje u redovni proces nastave ključan za pripremu studenata za uspješan start karijere već za vrijeme studentskih dana i da je neminovno biti usko povezan s tržištem rada kako bi studijski programi mogli konkurirati na tržištu.  

Pored prijediplomskih sveučilišnih trogodišnjih studija Informacijski i poslovni sustavi (IPS) te Ekonomika poduzetništva (EP), srednjoškolci i svi oni koji ove godine uspješno polože ispite državne mature mogu upisati i prijediplomski stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP). Naime, od akademske godine 2021./2022. studij koji je nosio naziv Primjena informacijske tehnologije u poslovanju je revidiran i moderniziran, stoga sada nosi gore spomenuti novi naziv ITDP, a može se upisati u Zagrebu, Varaždinu i Sisku! 

FOI

Studij traje tri godine, ima šest semestara tijekom kojih osposobljava studente za rad na poslovima koji uključuju primjenu, uvođenje i unaprjeđenje poslovanja korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a time omogućava polaznicima da steknu kompetencije koje će im olakšati snalaženje na dinamičnom tržištu rada. Studij je koncipiran tako da olakšava studentima i redovan rad pored studija, a nakon završetka studija studenti stječu naziv stručni prvostupnik/prvostupnica primijenjene informatike, čime stječu diplomu u danas najtraženijem području rada- IT-u. 

Najveća baza poslodavaca i natprosječne stipendije i primanja 

Samo u sustavu stručne prakse, koja je obavezna na ovom studiju, FOI ima bazu od gotovo 700 poduzeća iz cijele Hrvatske, što znači direktno zaposlenje odmah po završetku studija za više od 60 posto studenata svih FOI-jevih studijskih programa, a informatičkih više od 80 posto (što se odnosi i na ITDP). 

S obzirom na brzinu razvoja tehnologije i svega što nosi digitalna transformacija, informatičari su najtraženija ‘radna snaga’ kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu rada. To im omogućava brzorastuću karijeru, a s time i natprosječna primanja. Prema podacima koje FOI prikuplja od svojih bivših studenata, plaće informatičara i ostalih djelatnika u IT-u na samom početku radnog odnosa dosežu i do 1400 eura neto mjesečno, što kroz nekoliko godina znači daleko natprosječna primanja u Hrvatskoj. Značajni su i iznosi stipendija, kako državnih  STEM području, tako i onih koje daju poslodavci – svi znaju da će se ulaganje u studenta IT područja višestruko isplatiti! 

Studij nudi dva usmjerenja 

Na studiju je napravljen iskorak u dva nova područja i to sukladno potražnji na tržištu rada, a to su dva nova smjera: Razvoj aplikacija te Informatička podrška poslovanju. Na prvoj godini studija studentima se omogućava polaganje iste grupe obaveznih predmeta, dok im se na drugoj godini omogućava izbor jednog od ponuđenih smjerova. 

Razvoj aplikacija 

Razvoj aplikacija stvara temeljnu podlogu za primjenu informacijske tehnologije u okviru suvremenih organizacija. Razumijevanjem principa i iskustvom u razvoju aplikacija na tri najvažnije platforme (Windows, web i mobilne) studenti će biti spremni za potrebe tržišta rada u području IKT te će se lako uključiti u timove koji razvijaju aplikacije u različitim domenama. Svoju specijalizaciju mogu produbiti odabirom svog skupa izbornih predmeta, posebno u trećoj godini kada se odabiru izborni predmeti smjera (npr. Uvod u računalne igre, Administracija poslužitelja, Internet stvari, Računarstvo u oblaku). 

Informatička podrška poslovanju 

Za uspješnu primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) u poslovnom okruženju potrebno je osigurati efikasno komuniciranje kojim će se olakšati uvođenje i primjena programske podrške u poslovanju, pripremiti potrebni elementi za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka i rješavanje problema u domeni poslovanja, a sve u cilju podizanja razine digitalne transformacije poslovnih subjekata. Svoju specijalizaciju mogu produbiti odabirom svog skupa izbornih predmeta, posebno u trećoj godini kada se odabiru izborni predmeti smjera (npr. Primjena CMS u poslovanju, Osnove IT menadžmenta, Poslovni rizici, Primjena umjetne inteligencije u poslovanju). 

Popis svih predmeta koji se izvode na ITDP-u pogledajte ovdje

Odgovor na pitanje koliko studenata se može upisati u pojedinom gradu na ITDP i koje predmete moram položiti, ali i sve ostale informacije oko broja upisnika te uvjeta i postupka upisa pogledajte ovdje. Više informacija svi zainteresirani mogu dobiti na [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba