Da se ne biste iznenadili...

USKORO VELIKA PROMJENA: Imate još nekoliko dana da se javite u svoju banku, inače bi vas moglo koštati

Objavljeno: 26.06.2024. zagorjeinternational

S posljednjim danom lipnja istječe rok od godine dana tijekom kojeg su banke sa svojim klijentima koji imaju prešutno prekoračenje na računima trebale ugovoriti novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu, prenosi Dnevnik.hr.

Od 1,7 milijuna klijenata koji su dobili ponude banaka, dosad je to učinilo nešto više od njih 800.000 pa bi isto trebalo učiniti još 900.000 klijenata. Ako to ne naprave, cjelokupni iznos koji su u minusu morat će vratiti banci. Otplata će im biti omogućena kroz 12 mjesečnih rata, pri čemu kamatna stopa neće biti viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja. Ako nekome za otplatu nije dovoljno 12 rata, s bankom može dogovoriti i više. Ako pak novi ugovor nije sklopljen u roku, a klijent želi minus, dopušteno prekoračenje može se ugovoriti i naknadno, no otplata prešutnog minusa već će početi.

Novougovoreno prekoračenje moguće je maksimalno do iznosa jednog mjesečnog primanja, ali po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope. Visina dopuštenog prekoračenja ovisi o poslovnoj politici pojedine banke. Većina banaka je prebacivanje minusa iz prešutnog u dopušteni omogućila digitalnim putem, odnosno putem mobilnog bankarstva, a u nekim bankama to je ipak moguće isključivo dolaskom u poslovnicu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba