Mladi Talijani imaju problem s drogom

U ITALIJI JE SVE VIŠE DROGE: “Širi se poput pandemije”

Objavljeno: 26.06.2024. zagorjeinternational

Gotovo 960.000 Talijana u dobi između 15 i 19 godina, odnosno 39 posto njih, barem je jednom konzumiralo opojna sredstva, pokazalo je godišnje vladino izvješće u parlamentu, dok se zlouporaba droga približila razinama prije pandemije koronavirusa.

Prošle je godine u Italiji, zemlji gdje moćne mafijaške skupine krijumčarenjem droga zarađuju milijarde eura, otprilike 54.000 mladih koristilo kokain, a oko 550.000 je reklo da su najmanje jednom konzumirali proizvode od kanabisa, prenosi Hina.

Najviše je kokaina i kanabisa

Alfredo Mantovano, podtajnik u desničarskoj vladi premijerke Giorgije Meloni, rekao je da se nezakonita opojna sredstva šire poput pandemije u Italiji te da postoji niska svijest o toj opasnosti. Vlada je rekla da je 2022. u Italiju prokrijumčarena droga u vrijednosti od otprilike 16,4 milijarde eura, uglavnom kokain i proizvodi od kanabisa, što je više od 15,5 milijardi zabilježenih 2021. i bliže razinama prije pandemije korone, koja je smanjila potrošnju droga.

Vlada je istaknula potrebu za podizanjem svijesti o zloporabi fentanila, smrtonosne droge koja još nije široko rasprostranjena u zemlji, no postala je glavni uzrok predoziranja u SAD-u. Nažalost, fentanil također ulazi u Italiju, rekao je ministar pravosuđa Carlo Nordio. Policijsko suzbijanje zlouporabe droga također se intenziviralo u Italiji. Vlasti su zaplijenile gotovo 89 tona nezakonitih opojnih sredstava 2023., 17 posto više nego godinu ranije, a oko 27.700 ljudi je kazneno gonjeno zbog prekršaja vezanih uz drogu, objavila je vlada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba