ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA KZŽ: Izvještaj o radu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica za 2023. izazvao raspravu

“Svi smo već skeptični prema tim rokovima, a oni će direktno utjecati na kvalitetu života naših sugrađana”

Objavljeno: 26.06.2024. zagorjeinternational

Danas se na dnevnom redu 18. sjednice Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije raspravljalo o osam točaka, između ostalog i o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, čiji je direktor Mladen Ružman podnio izvještaj o radu za 2023. godinu. To je bila i glavna točka rasprave u kojoj su se za riječ javili krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, iako ni jedan ni drugi nisu, kako su rekli, planirali govoriti na tu temu.

Gregurović je prvo komentirao kako je dobro da sve županijske ustanove i one u kojim Županija ima udjela posluju pozitivno. Zatim se osvrnuo i na Piškornicu.

– Puno se sredstava troši za plaće, za rashode, za zaposlene, a najveći dio nema praktički nikakvog efekta i ništa se konkretno za sada ne gubi. S tim projektom nismo daleko došli, a ista stvar je vezana i za projekt Piškornica. Hajde, napokon se nešto pokrenulo, međutim, svi smo već skeptični prema tim rokovima, a oni su ti koji će direktno utjecati na kvalitetu života svih naših sugrađana u Krapinsko – zagorskoj županiji. Također, ostali smo suzdržani kod povećanja naknada za vijećnike. Rastu plaće u svim sektorima, a naknade za vijećnike nisu mijenjane. Da li da, da li ne? Vijećnik je biti čast, naravno, ali ne treba dužnosti vijećnika obezvređivati. Naravno, trebalo bi voditi brigu o dolascima vijećnika, ali voditi jeftini populizam na temelju toga? Nema smisla – poručio je Gregurović.

Župan Kolar naglašava da je Županija napravila sve što je mogla po pitanju Piškornice.

– U vezi Piškornice bio sam vrlo jasan i precizan da u ovom trenutku smo mi kao osnivači napravili apsolutno sve što je bila naša obaveza kroz ugovor koji imamo da ta investicija krene i da se završi u zadanom roku. Ono što u ovom trenutku fali, to je jasno financiranje Vlade Republike Hrvatske. U ovom trenutku osim odluke Ministarstva da će osigurati sredstva, mi ta sredstva nemamo osigurana – rekao je župan, istaknuvši kako je zatražen sastanak s novim ministrom gospodarstva kako bi ga se detaljno upoznalo o temi.

Podsjetimo, prošle je godine donesen Plan gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Sa stajališta značaja za projekt Piškornica, kao i u Reviziji za razdoblje 2022. godine, unatoč iskazanim pravovremenim primjedbama, skretanju pozornosti na sve potencijalne rizike prema Ministarstvu gospodarstva, u Planu gospodarenja otpadom za razdoblje 2023. – 2028. naveden je projekt Piškornica s obuhvatom područja Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko – križevačke županije, uz proširenje obuhvata na Bjelovarsko – bilogorsku županiju u drugoj fazi.

Preostale točke današnjeg dnevnog reda bile su:

  • Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Prijedlog I. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2024. godinu
  • Službeni glasnik d.o.o., Izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2023. godinu
  • Krapinsko – zagorski Aerodrom d.o.o., Izvještaj o radu za 2023. godinu
  • Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o., Izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2023. godinu
  • Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o naknadama članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela
  • Prijedlog pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave
  • Prijedlog rješenja o imenovanju članova/članica Savjeta za razvoj civilnog društva i njihovih zamjenica

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba