Hrvati najčešće biraju češke, njemačke i francuske modele

Sve je više novih automobila na hrvatskim cestama, prosječna starost im je gotovo 14 godina

Objavljeno: 26.06.2024. zagorjeinternational

U Hrvatskoj vozni park postaje sve veći. Kupuje se sve više automobila, a Hrvati u prosjeku voze 13,5 godina stare automobile, prenosi Dnevnik.hr.

– U prvih pet mjeseci ove godine registrirano je oko 31.000 novih automobila i oko 37.000 rabljenih automobila. I to je otprilike nekakvo povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećanje od 15 posto za nove automobile i oko 18 posto za rabljene – kaže Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

Cijene rastu

Sve je više novih automobila, a Hrvati najčešće biraju češke, njemačke i francuske modele. Hrvoje Paver iz Sektora za trgovinu kaže da najjeftiniji auto na tržištu košta oko 15.000 eura, ali da to nije i najprodavaniji. Onaj najprodavaniji stoji 27.000 eura. Drugi na listi je 17.000, a treći 22.000. Cijene su zbog problema u kojima se našla autoindustrija još u korona-krizi dosta rasle.

– Ako tome pridodamo i inflatorne pritiske, cijene osobnih vozila su posljednjih godina poskupile 20-ak i više posto – naglašava Paver.

Rabljeni automobili se kupuju prosječne starosti od osam godina. Čak tri od pet najprodavanijih su takozvana premium vozila. Podjednako se dobro prodaju i manja, obiteljska, ali i SUV vozila, a električnih je još uvijek malo na cestama. Škreblin poručuje da kod novoregistriranih vozila dominiraju benzinci, a kod rabljenih je stvar suprotna – apsolutno dominiraju dizelska vozila.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba