S prvim danom iduće godine mladići kreću u vojsku. Ministar Anušić poručuje:

“Nosit će se grablje i motika – oružje neće morati, ali će svoju dužnost prema državi morati odraditi”

Objavljeno: 26.06.2024. zagorjeinternational

Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. Ministar obrane Ivan Anušić kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno te se još samo čeka politička procedura, piše HRT.

– Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerojatno ta naknada – rekao je Anušić. Ideja je da se što više mladih zadrži unutar sustava obrane, a prema procjenama, godišnje bi obuku trebalo proći njih 15.000.

– Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Europi kako aktivirati taj model – rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obvezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. te je uvedeno dobrovoljno. Tada, prije 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti. No za one koji sada odbiju staviti pušku na rame, postoji drugi plan.

– Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava. Nosit će se neke druge stvari, oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi – poručuje Anušić.

Taj će dio obuke biti zadaća sustava civilne zaštite. Učit će ih, kako kažu, vještinama za život.

– Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo izmaknuti se iz rizika, pomoći onom kraj sebe i napraviti samopomoć, znači, samog sebe – rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

No za one koji budu civilno služili, obuka će trajati dulje i uz znatno manje povlastice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba