Imaju 2300 zaposlenih i već su dizali plaće...

MILIJUNI NA RAČUNU, ALI? Pevex pliva u kešu, no dioničari ni radnici neće dobiti centa

Objavljeno: 26.06.2024. zagorjeinternational

Trgovački lanac Pevex ostvario je lani 444 milijuna eura prihoda i 44 milijuna eura dobiti koje se neće isplaćivati dioničarima, već ostaju u tvrtki, piše portal Danica

Da Pevex doslovce pliva u novcu, pokazuje i podatak iz godišnjeg financijskog izvještaja o kešu koji posjeduju. Pevex je, tako, lani, u bankama oročio čak 64 milijuna eura gotovine, što je gotovo 14 puta više oročenog novca nego predlani. 

Trgovački lanac lani je imao oko 2300 zaposlenih, što je 66 više nego pretprošle godine. Prema podacima Financijske agencije, prosječna neto plaća zaposlenih tijekom protekle je godine iznosila 988 eura i bila je veća za 170 eura u odnosu na predlani. 

Kako je na neto plaće lani utrošeno oko 26 milijuna eura – a Pevex je u bankama istodobno oročio čak 64 milijuna eura – teško se oteti dojmu da bi primanja zaposlenika mogla biti i veća nego danas. 

Da tvrtka, primjerice, svim radnicima u prosjeku digne plaću za 200 eura, za to bi trebala godišnje izdvojiti oko 5,5 milijuna eura. To je tek 12 posto lanjske neto dobiti. Tim više jer se predsjednik uprave Pevexa Krešimir Bubalo često voli hvaliti dizanjem plaća i brigom za zaposlenike. 

A prosječna neto plaća od 988 eura za firmu takvih performansi – firmu koja u bankama ovog trena drži oročenih 64 milijuna eura – doista nije nešto čime se danas treba hvaliti. Jer to je prosjek svih zaposlenih – od blagajnica do menadžera.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba