A KAKO VI TO RADITE? Neki u rotoru pale žmigavce, dok neki uopće ne – evo kako treba da ne plaćate 40 eura kazne

NISU SAMO BMW-i: Čak četvrtina vozača ne zna pravilno signalizirati u kružnom toku

Objavljeno: 25.06.2024. zagorjeinternational

Mnogi vozači ne znaju kada uključiti žmigavac, odnosno pokazivač smjera, u rotoru. Neki žmigaju kontinuirano u smjeru u kojem idu, drugi samo pri ulasku ili izlasku, neki ovisno o položaju u prometu, piše Fenix magazin

Ako ste se prepoznali, evo “dobre” vijesti: više od četvrtine vozača ne zna kako se pravilno signalizira u kružnom toku. Auto klub Europa (ACE) je taj problem istražio. Njihovo istraživanje pokazuje da gotovo 26,6 posto vozača ne zna pravilno koristiti žmigavac.

Za prikupljanje podataka, 30 kružnih tokova diljem Njemačke promatrano je jedan sat od 10. do 12. lipnja. 

Evo kako to funkcionira: Uključite pokazivač smjera samo kada napuštate kružni tok kako biste upozorili druge vozače, pješake ili bicikliste kamo želite ići. U suprotnom, ne žmigate uopće – ni u kružnom toku ni kada ulazite u njega. Zašto? Ne možete ići nigdje osim pratiti cestu u kružnom toku. Usput, ako ne uključite pokazivač smjera ili to nepravilno radite, ne samo da iritirate druge sudionike u prometu, već riskirate i kaznu od 40 eura. 

– Prilikom ulaska u kružni tok ne dajemo pokazivač smjera, prije izlaska iz kružnog toka dajemo desni pokazivač smjera, tako obavještavamo vozila da izlazimo iz kružnog toka i olakšavamo drugim vozačima njihov ulazak, a ako vozač ne obavijesti druge sudionike o svojoj namjeri, čini prekršaj iz članka 44. stavak 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, predviđena je novčana kazna od 40 eura – kažu iz hrvatske policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba