PATNJE SABORSKIH ZASTUPNIKA: Stanje na tržištu, ali i turistička sezona im stvaraju probleme

Ne mogu pronaći stan za 350 eura u Zagrebu pa digli naknadu na 650 eura

Objavljeno: 25.06.2024. zagorjeinternational

Umjesto dosadašnjih 350, saborski zastupnici koji žive izvan Zagreba od 1. srpnja za najam stanova u glavnom gradu dobivat će od Hrvatskog sabora naknadu od 650 eura. Pravo na pokrivanje troškova unajmljenih ili službenih stanova i režija imaju zastupnici s prebivalištem koje je od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara, piše Index

Dio zastupnika koji nisu iz Zagreba smjesti se u državne stanove, odnosno stanove za službene potrebe, no kako njih nema dovoljno, dio mora smještaj potražiti kod privatnika. Zastupnicima koji su koristili taj vid smještaja, sabor je do sada plaćao naknadu za najam u iznosu od 2500 kuna mjesečno, preračunato 332 eura. 

Na početku prošlog, 10. saborskog saziva, od 151 zastupnika, njih 63 unajmilo je stanove kod privatnika, a osam ih je koristilo stanove u državnom vlasništvu, odnosno za službene potrebe.  

Zbog stanja na tržištu, rasta cijena najamnina i najave najmodavaca da će zastupnicima otkazati stanove po dosadašnjim cijenama, sabor je odlučio povećati tu naknadu. Potvrdio je to Pero Ćosić, predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove koji je donio odluku o povećanju naknade na prošlotjednoj sjednici. 

Naknada za najam stanova nije se mijenjala 21 godinu, zadnji put je dizana 2003. godine, najmodavci su počeli otkazivati stanove, a i manje ih se nudi zbog iznajmljivanja stanova u turističke svrhe, kazao je Ćosić. 

Objasnio je kako je podloga za određivanje visine naknade bila analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je pokazala da se cijene najma stanova u Zagrebu, veličine od 40 do 60 metara četvornih kreću od 650 do 750 eura, a u centru grada i do 900 eura. 

Dogodi li se da nekom zastupniku ne odgovara stan koji može dobiti za 650 eura mjesečno, moći će unajmiti skuplji, no razliku mu neće pokriti sabor, nego će to učiniti sam. Isto vrijedi i za troškove režija za čije pokrivanje sabor daje 70 eura mjesečno, a do sada je davao 500 kuna, odnosno oko 66 eura.  

Koliko je zastupnika, od njih 151, zatražilo da im se odobri korištenje stanova u Zagrebu znat će se nakon sklapanja svih ugovora. 

Naglašavaju pritom da zastupnici svoja prava ostvaruju sukladno važećim propisima. 

Sabor je povisio i iznos naknade za troškove prijevoza s dosadašnjih do 330 na do 600 eura mjesečno za one zastupnike koji imaju prebivalište udaljeno više od 50, a manje od 150 kilometara od Zagreba i na sjednice sabora dolaze vlastitim ili unajmljenim vozilom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba