ČAKOVEC: Najava popularne međimurske manifestacije

“Iako je kod mnogih Porcijunkulovo sinonim za večernju zabavu, riječ je o vjerskoj manifestaciji”

Objavljeno: 25.06.2024. zagorjeinternational

Uz poruku ‘vjera, tradicija, veselje’, ovogodišnje čakovečko Porcijunkulovo počinje u četvrtak, 1. kolovoza. Petodnevna događanja u gradu najavili su gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, direktor gradske Turističke zajednice Filip Horvat, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Filip Đurđević te Dražen Žerić Žera, Filip Rudan i Miroslav Lesić, koji su stigli u Čakovec kako bi najavili koncerte na velikoj festivalskoj bini.

– Želio bih da ovo bude najljepša noć u Čakovcu. Jedino što želim je da nas posluži vrijeme jer je prošle godine bio pravi potop, tako da nažalost nismo mogli održati planirani koncert. Drago mi je da ćemo moći to napraviti ove godine – kazao je frontmen Crvene jabuke Dražen Žerić Žera u najavi koncerta koji će održati na glavnoj pozornici 5. kolovoza.

Na pozivu su zahvalili i Miroslav Lesić i Filip Rudan iz ‘A strane’, odnosno ekipe koja je sudjelovala u popularnoj glazbenoj televizijskoj emisiji, tako da će se prvog dana Porcijunkulova na glavnoj pozornici kod SRC-a Mladost u jednom trenutku naći čak 17 mladih vrhunskih glazbenika i pjevača s jednim posebnim gostom iznenađenja.

Poznata glazbena imena

‘A strana’, Vesna Pisarović, Halid Bešlić, Jole i Crvena jabuka ovo ljeto predvode koncertnu zabavu na čakovečkom Porcijunkulovom na glavnoj pozornici. Osim na glavnoj pozornici, koncerti vas očekuju i na retro bini, ali i u ‘Family zoni’ gdje među glavnim izvođačima treba istaknuti Zdenku Kovačiček, a u ‘Urbanoj zoni’ to će biti popularni Kandžija kao i Techno Vikings, hrvatski street band sastavljen od četiri saksofonista i jednog bubnjara. Uz koncerte i proštenjske blagodati koje mnogi željno iščekuju i prema kojima se godinama planiraju i godišnji odmori, ovogodišnje Porcijunkulovo donosi vjerski sadržaj, zonu tradicije i starih zanata, urbanu, park zonu i Sajam Zrinskih.

– Proštenje nije potpuno bez ljudi koji čuvaju tradiciju svog kraja i to žele podijeliti s posjetiteljima. Od tradicionalnih proizvoda do KUD-ovskih nastupa ‘zona tradicije i starih zanata’ posvećena je očuvanju svega onog što nas je pratilo kroz povijest. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Koprivnice i Renesansnim festivalom prikazat će se i puno zanimljivih detalja iz povijesti jer ove godine tu je i jedan novitet, Sajam u doba Zrinskih, koji će biti u kompleksu čakovečkog Starog grada i u kojem ćemo nastojati prikazati kako su sajmovi izgledali kad su Čakovcem i Međimurjem upravljali Zrinski. Posjetitelji će moći isprobati zanimljive aktivnosti iz doba Zrinskih, poput kulinarskih radionica prema poznatoj Kuharici Zrinskih. Stižu nam i srednjovjekovni vitezovi, sokolari i mnogobrojni konjanici. Sama zona Zrinskih smjestit će se podno zidina i u sam Stari grad – najavio je direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

Duhovna obnova

Gospa od Anđela stara je svetkovina koja potječe iz prvih franjevačkih dana, a slavi se 2. kolovoza. Na ovaj dan vjernici se prisjećaju obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. Samim time, u Župi sv. Nikole biskupa Čakovec i ove će godine blagdan dočekati uz trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta.

– Naša župa i ove će godine uz blagdan ponuditi mogućnost ispovijedi, sakramenata, duhovne obnove i oprosta, po kojem je gospa od Anđela i poznata – kazao je župnik Župe sv. Nikole biskupa i gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra Filip Đurđević.

Uz trodnevnicu, kao duhovnu obnovu, program samog slavlja počinje u utorak, 30. srpnja čitanjem bule, pjesmom, predstavom Glasnika Velikog Kralja, zatim ispovijedi i svetom misom. Kroz tri dana duhovne pripreme koju će voditi fra Siniša Pucić iz Rijeke, vjernici će se moći ispovjediti kao bi primili Porcijunkulski oprost. Na sam blagdan Gospe od Anđela u petak 2. kolovoza, mise na hrvatskom jeziku su u 6:30, 8, 10 i 18:30 sati, dok je na slovenskom i mađarskom misa u 11:30. Središnje slavlje uobičajeno počinje procesijom centrom grada u 9:30 do dvorišta samostana, gdje u 10 sati započinje misa koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Ono što je zanimljivo spomenuti je to kako će se i ove godine održati ‘Porcijunkulski buvljak’ za obnovu Gospina oltara.

Više zona diljem grada

– Čakovec je ove godine proslavio trideset godina postojanja u aktualnom ustroju lokalne samouprave, a to je samo jedna u nizu okruglih godišnjica koje obilježavamo. Jedna od njih je i jubilarno, 60. čakovečko proštenje ‘Porcijunkulovo’ u organizaciji naše Turističke zajednice – kazala je gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Turistička zajednica Grada Čakovca kao organizator potrudila se raznolikim programima ispuniti ovih pet dana zabave i sigurna sam da će svatko pronaći nešto za sebe. Događanja će biti po cijelom gradu, nastavljamo i dalje s konceptom više zona s kojim smo krenuli prije nekoliko godina, a koji se lani pokazao odličnim. Sadržaja će biti po cijelom gradu, planirano je pet zona, a njima treba pribrojiti i sadržaje koji će u sklopu proštenja organizirati ugostiteljski objekti koji djeluju u centru grada – istaknula je gradonačelnica.

– Željela bih ovim putem naglasiti da je, iako je kod mnogih Porcijunkulovo sinonim za večernju zabavu, riječ o vjerskoj manifestaciji. I na kraju, iako nismo uveli brojače posjetitelja, očekujemo da će prvih dana kolovoza Čakovec pohoditi mnoštvo posjetitelja željnih dobre zabave, ali i kulturnih i duhovnih programa – zaključila je Cividini.

KONCERTI

Središnja pozornica na SRC-u Mladost:

  1. kolovoza – ‘A Strana’
  2. kolovoza – Vesna Pisarović
  3. kolovoza – Halid Bešlić
  4. kolovoza – Jole
  5. kolovoza – Crvena jabuka

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba