Posjetitelji saznali zašto je velika književnica nazvala Zagorje svojim trećim zavičajem

DVOSTRUKA IZLOŽBA: U Velikom Taboru stigle ‘S onustran Medvednice: Vesna Parun’ i ‘Balade Vesne Parun’ 

Objavljeno: 25.06.2024. zagorjeinternational

U Dvoru Veliki Tabor prošlog četvrtka otvorena je dvostruka izložba o hrvatskoj pjesnikinji i prevoditeljici Vesni Parun – izložba Muzeja seljačkih buna “S onustran Medvednice: Vesna Parun” i gostujuća izložba Muzeja Prigorja “Balade Vesne Parun”. 

Prisutne je na otvorenju prvo pozdravio kustos Dvora Veliki Tabor, Paul Lekaj, a zatim su riječ preuzele autorice izložbe profesorica muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarka Vujić, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec i ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle.  

Izložba “S onustran Medvednice: Vesna Parun” govori o vezi Vesne Parun s Hrvatskim zagorjem i otkriva zašto je upravo taj kraj smatrala svojim trećim zavičajem. Godine 1979. sudbonosni susreti s pjesnikom Božidarom Brezinščakom Bagolom te prosjakinjom Magdicom pokrenuli su pjesnikinjo dublje osobno, ali i stvaralačko povezivanje s Hrvatskim Zagorjem. Izložba donosi i bogat književni te likovni opus koje je Parun ostvarila u hotelu i bolnici u Stubičkim Toplicama gdje je s prekidima boravila do smrti 2010. godine. 

Muzej Prigorja je izložbu “Balade Vesne Parun” pripremio 2020. godine. Ova izložba govori pak o vezi Vesne Parun sa Sesvetama, naseljem u kojem je živjela s obitelji tijekom Drugog svjetskog rata i poraća kada je njezin otac radio kao činovnik u zgradi u kojoj je danas smješten Muzej Prigorja. Javnosti je predstavljeno i manje poznato književničino likovno stvaralaštvo te osobni predmeti koje je Muzej otkupio od njena prijatelja Branka Pejnovića. 

Izložba se može pogledati do kraja rujna 2024. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba