Press konferencija hrvatskog izbornika

Dalić: To je nogomet. Nekad ti da, nekad ti uzme. Srce mi je puno, ali sam i tužan…

Objavljeno: 25.06.2024. zagorjeinternational

Izbornik Zlatko Dalić održao je danas press konferenciju u Neuruppinu nakon šokantnog remija s Italijom. Hrvatskoj su ostale minimalne šanse za prolazak u nokaut fazu Europskog prvenstva.

Izdvojili smo ono najbitnije s pressice.

Kako ste preživjeli oba gola? Naš nakon promašenog penala i onda talijanski u zadnjim sekundama…

– Kako smo i planirali, u poluvremenu smo se dogovorili da idemo u potpuni rizik. Sve je bilo kako smo planirali. Prvo poluvrijeme nula, da ne primimo gol ako ga već ne zabijemo. Talijani su dobra reprezentacija, prvaci Europe. U tome smo uspjeli, krenuli smo bolje u drugom poluvremenu, Budimir je sjajno reagirao i zabili smo gol. Prije toga je Luka promašio penal i za minutu daje gol iz igre i postaje najstariji strijelac na Europskim prvenstvima. Sve ti se slaže, njemu se vraća samopouzdanje i normalno da je Italija krenula va banque. Nismo se željeli grčevito braniti, ali bili smo prisiljeni jer smo se potrošili. Uveli smo igrače da nam donesu stabilnost i to smo držali. Oni su imali inicijativu, ali nisu imali neku izgledniju situaciju za gol. Taman smo se posložili, ušao je i Majer i idemo u kontru tri na dva u 95. minuti i moramo reagirati kvalitetnije. I onda dvije odluke suca, dva kriva faula, ali i u toj situaciji moramo reagirati bolje. Stati pred loptu, ne dati da izvedu, ali nismo. Ispadne nam jedan stoper, drugi stoper, bek i čovjek pogodi rašlje iz suprotnog kuta. Kad dođeš do te osme minute nadoknade moraš nešto napraviti, leći na loptu, nešto… Mogao je netko od nas ući u teren, ne znam. I onda svira kraj dok su oni još slavili. Od euforije do šoka i tuge, ne znaš što bi napravio u tim trenucima. To je nogomet, nekad ti da, nekad ti uzme. To je tako.

Postoji još ta teoretska šansa, vjerujete li da se nakon svega može sve okrenuti i kako uopće pripremati ekipu?

– Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu, ali dva penala promašiš, primiš dva gola u nadoknadi i Mađarska da gol u 98. minuti… Ako mi nismo nikoga pobijedili, onda nismo zavrijedili proći dalje. Daj Bože da se dogodi, čekat ćemo, ali sve je bilo u našim rukama.

Biste li nešto mijenjali u ove tri utakmice?

– Ono što je bilo najlošije je prvo poluvrijeme protiv Albanije. To je bilo stvarno loše i to me iznenadilo. Španjolska… Gledajte, to je ekipa koja je pokazala najviše. Ne znam, nisam analizirao, ali nakon dobre utakmice u Portugalu je bilo glupo išta mijenjati. Onda bih napravio grešku da mijenjam ono što je dobro. E sad, postavlja se pitanje što sam trebao napraviti u Portugalu, možda nešto sasvim drukčije? No ideš pokušati, kao prije svakog turnira, naći neki putokaz. Bilo bi stvarno glupo prije Španjolske mijenjati ono što je bilo protiv Portugala.

Imate li energije za voditi reprezentaciju, kako se osjećate?

– Nisam ja sad emotivan, samo govorim što mi je na duši. Razočaran jesam, tužan jesam što nismo uspjeli, ali mogu biti samo ponosan. Ovo je samo jedan rezultat koji u životu dođe i moraš nakon poraza izaći jači. Nije smak svijeta. Što da radimo, da se ubijemo svi skupa? Ne treba upasti u depresiju, moramo izaći čvršći i jači i pokazati karakter. Stalno govorim o realnosti, nakon Portugala i one prijateljske utakmice drugi dan svi govore da ćemo biti europski prvaci. Mi smo sve ovo u šest godina napravili, da kažem, na foru. Niti imaš brze igrače, niti imaš nešto, ali nekako sve uspiješ i napraviš velike rezultate. Kažem, žao mi je zbog ljudi. Nikad nisam bio bez energije u životu, nitko mi ništa u životu nije dao, sve sam napravio sam. Gazili su me, gaze me, sve sam prošao i ja se ne dam. Ne mogu se pokolebati, u životu mogu biti ponosan na ono što sam napravio s igračima i stožerom, ponosan sam do neba. Meni je srce puno, ali naravno da sam nakon ovoga tužan. Ali, energija je kod mene prisutna.

Lukine suze su obišle Europu. Jeste li razgovarali i hoće li vaša odluka ovisiti i o njegovoj?

– Svatko odlučuje sam za sebe. Modrića već dvije godine spremamo u penziju. Na njemu je da sam odluči, nisam razgovarao s njim o tome. Imamo dobar odnos, ali to ćemo prepustiti Luki da odluči on sam za sebe i ja sam za sebe. Naš put je bio zajednički ovih sedam godina, jako smo bili povezani, ali ćemo svatko odlučiti sam za sebe.

Kvalifikacije su već na jesen. Imate li viziju kako će Hrvatska izgledati?

– Što god da se desi, Liga nacija mora biti priprema i podloga za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Kroz tih šest utakmica mora se složiti reprezentacija koja će ili nastaviti Ligu nacija ili igrati kvalifikacije. To je plan, treba ga jasno komunicirati prema javnosti, a plan je plasman na Svjetsko prvenstvo. Kroz te utakmice Lige nacija moramo vidjeti tko, što i kako, tko će igrati, tko neće. Sigurno da reprezentacija zahtijeva remont, okomitost i moderniji nogomet i moramo gledati u tom smjeru – zaključio je Dalić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba