ZLATAR BISTRICA: Povodom Dana župe, načelnica Vesna Mikulec za nas je napravila presjek prvih šest mjeseci ove godine i najavila današnja događanja

“U proteklom razdoblju stavili smo naglasak za asfaltiranje i posljednjeg kilometra prometnica, a sve većinom iz vlastitog proračuna”

Objavljeno: 24.06.2024. zagorjeinternational

Premda Općina Zlatar Bistrica svoj Dan obilježava 22. travnja, mnogima je još uvijek u sjećanju stari datum, koji je bio usko vezan na Dan Župe svetog Ivana Krstitelja. Budući da je Općina Zlatar Bistrica pripremila niz događanja povodom današnjeg dana, bila je ovo izuzetna prilika za napraviti svojevrstan rezime na polovici godine s načelnicom Vesnom Mikulec. 

Infrastrukturni radovi 

– U proteklom razdoblju naglasak je bio na sanacijama kolnika i asfaltiranju posljednjih kilometara neasfaltiranih prometnica u Zlatar Bistrici. Većina radova financirana je vlastitim sredstvima iz Proračuna Općine S krajem 2022. godine poduzeti su veći koraci u uređenju nerazvrstanih cesta na području Općine Zlatar Bistrica počevši od saniranja oštećenja kolnika u Ulici Stjepana Radića, a u 2023. godini nastavilo se s asfaltiranjem makadamskog dijela spojne ceste Grančarske ceste i Selske ulice u vrijednosti 26.720,94 eura, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini odobrilo 6.100 eura. Na istoj prometnici, Općina je iz vlastitih sredstava uredila i oborinsku odvodnju. Iz fonda Solidarnosti sanirana su velika oštećenja kolnika u Bukovečkom putu, točnije odvojak Šimići, u vrijednosti  9.321,88 eura te odron kolnika u Lovrečanu, na prilaznoj cesti prema Kapeli Sv. Lovre izgradnjom potpornog zida u vrijednosti 4.208,13 eura – govori nam načelnica Mikulec te nastavlja:  

– Asfaltiran je makadamski dio Donje Brestovečke ulice te kako bi se zaokružila cjelina i u potpunosti uredila nerazvrstana cesta kroz gospodarsku zonu, planira se izvršiti uređenje i asfaltiranje makadamskog dijela spojne ceste Donje Brestovečke i Ulice Stjepana Radića, a u planu je i izgradnja nogostupa u Donje Brestovečkoj ulici za koji je izrađena projektna dokumentacija. Početni radovi izgradnje nogostupa već su u tijeku. Izvršeno je Asfaltiranje Ulice Ljudevita Gaja do granice s Gradom Zlatarom, odrađeno je i asfaltiranje nerazvrstane ceste u Veleškovcu – odvojak Horvatići, saniran je most na nerazvrstanoj “Vinskoj cesti“ u Erveniku,  uređen je dio nerazvrstane ceste u Lovrečanu koji će služiti kao proširenje gospodarske zone te je asfaltirana i nerazvrstana cesta u naselju Lovrečan – spoj Mikulci – Cetin. Sve navedene radove sanacija i uređenja Općina je podmirila vlastitim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 161.097,35 eura – kazala je Mikulec. 

Također je istaknula kako ove godine Općina planira nastaviti s uređenjem i asfaltiranjem posljednjih kilometara makadamskih nerazvrstanih cesta te je na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijavila asfaltiranje i uređenje dijela nerazvrstane ceste u bazi nerazvrstanih cesta opisan kao Lo-1 Hajdeki-Šamec u Lovrečanu. Vrijednost projekta procjenjuje se na nešto manje od 47.000 eura. 

Nastavilo se i s opremanjem autobusnih stajališta te su u naselju Lipovec postavljene dvije konzolne nadstrešnice na autobusna stajališta, a nabavljene su i dvije nadstrešnice koje će se postaviti u Zagorskoj ulici i Ulici Vladimira Nazora, ukupne vrijednosti 12.041 euro. 

– Dugi niz godina Općina je suočena s lošim stanjem Kolodvorske ulice te se krajem prošle godine pristupilo radovima na njenoj rekonstrukciji i obnovi kolnika i sustava odvodnje i plinovoda.  Radovi su u realizaciji u suradnji Općine Zlatar Bistrica, Zagorskog vodovoda, Plina Konjščina, a za njihov dovršetak čeka se HŽ infrastruktura – poručuje načelnica Mikulec. 

Dječja igrališta 

Jedan od svakako najznačajnijih projekata u Zlatar Bistrici u 2023. godini je dječje igralište u naselju Veleškovec. 

– Igralište je otvoreno u lipnju prošle godine, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem LEADER – Podmjere 19.2, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., LRS LAG-a Zeleni bregi, putem natječaja za provedbu tipa operacije 2.1.1. ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Općini je Odlukom o odobrenju projekta odobreno ukupno 32.917 eura, a ugovorena vrijednost projekta iznosila je 45.830 eura. 

Osim javnih igrališta, Općina kontinuirano radi na uređenju i opremanju igrališta Dječjeg vrtića. 

– Krajem prošle godine izvršena sanacija prilazne staze Dječjeg vrtića, a ove godine smo u cilju dodanog uređenja i sanacije površina kako bi bile sigurne za dječju igru, održali Dobrotvorni koncert u Zlatar Bistrici koji je organiziralo Društvo naša djeca Zlatar Bistrica pod pokroviteljstvom Općine i Hrvatskog društva skladatelja, s ciljem prikupljanja dobrotvornih priloga kojima će se sanirati terasa ispred starog dijela vrtića. Koncert je održan u školskoj sportskoj dvorani u nedjelju 14. travnja., a nastupila su brojna poznata imena domaće glazbene scene (Ivan Zak, Mejaši, Siniša Biško, Gazde, Maligani i Od srca do srca). Putem prodaje ulaznica prikupljeno je 3890 eura koji će se utrošiti namjenski sa sanaciju terase. Općina je provela postupak nabave i radovi sanacije terase su u tijeku. Također, na opće oduševljenje mališana i djelatnika vrtića, na prilaznoj stazi iscrtan je prometni poligon za učenje i igru. U daljnjem razdoblju planira se nabava novih kombiniranih igrala, ljuljački, klackalica, zamjena pješčanika te sadnja dodatnog zelenila – govori nam načelnica Vesna Mikulec.

– Uz vanjsko uređenje i opremanje, ne smijemo zaboraviti da Općina planira i  energetsku obnovu starog dijela zgrade Dječjeg vrtića ZLATNI DANI, što uključuje uvođenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih panela, ugradnju dizalice topline, podnog grijanja, zamjenu stolarije, toplinske fasade, obnovu podova, rekonstrukciju i obnovu kuhinje, sanitarija i drugo. Vrijednost radova procjenjuje se na 608.635,00 eura. Projekt je prijavljen za sufinanciranje iz bespovratnih sredstava EU putem Javnog poziva za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru raspisan od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te je Općini odobreno sufinanciranje projekta u vrijednosti od 206.393,28 eura. Trenutno je u tijeku potpis ugovora  financiranju, nakon čega će se pristupiti postupku javne nabave radova. 

Općina Zlatar Bistrica krenula je s uređenjem i ozelenjivanjem svojih javnih površina pa je tako u 2023. godini investirano u nabavu 25 sadnica drveća koje su početkom ove godine posađene na razne lokacije na području općine. Akcija sadnje stabala i ozelenjivanje općine planira se provoditi i u narednom razdoblju. U želji da se Zlatar Bistricu učini što  ugodnijom za život, ljepšom i urednom, putem  javnog poziva od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Općini su odobrena i bespovratna sredstva za nabavu spremnika (koševa) za odvojeno sakupljanje otpada, a koji su smješteni na javne površine – poručuje Mikulec. 

U cilju obogaćivanja sportskog, rekreacijskog te poticanje zdravog i aktivnog života naših mještana u planu je izgradnja sportskog igrališta u Zlatar Bistrici. 

– Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta, a vrijednost radova procjenjuje se na 240.000 eura. Na temelju spomenutog natječaja Općini je odobreno financiranje projekta u vrijednosti od 119.232,31 eura. Projektom je predviđeno multifunkcionalno igralište kojim će biti obuhvaćen mali nogomet, odbojka i košarka, uz uređenje zelene površine s prostorom za druženje i šetanje te parking. Trenutno je u postupku javna nabava radova, a početak radova planira se već krajem lipnja ili početak srpnja ove godine, dok se završetak radova očekuje do kraja ove godine – kazala nam je Mikulec  te dodala kako je u cilju oživljavanja Doma kulture i uvođenje novih sadržaja u kulturni i društveni život mještana, u tijeku je i revitalizacija stare kinodvorane našeg Doma kulture uvođenjem kinoprojekcija kao što je to bilo nekada. Projekt se procjenjuje na vrijednost od 30.000 eura, a putem Javnog poziva Krapinsko – zagorske županije Općini je dodijeljeno 1500 eura za njegovu realizaciju. U tijeku je postavljanje opreme za kinoprojekciju te ugovaranje pružatelja usluge za prikaz filmova. 

Obrazovanje i demografska obnova 

Osim infrastrukturnih projekata, Općina oduvijek prepoznaje važnost obrazovanja te kontinuirano nastavlja sufinanciranje radnog materijala za sve učenike osnovne škole, engleski jezik, prijevoz učenika, školu plivanja, projekt Jumicar, pomoćnike u nastavi, rad logopeda, dodjeljuje učeničke i studentske stipendije. 

Na ovom području, u suradnji s Policijskom postajom Zlatar Bistrica, nakon dvije godine u Zlatar Bistricu se vratila i izložba dječjih radova SIGURNO U PROMETU s ciljem edukacije i podizanja svijesti na sigurnost djece u prometu, koja se održala u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Zlatar Bistrica.Osim izložbe, ove godine suradnja Općine s Policijskom postajom Zlatar Bistrica nastavila se i dalje organizacijom biciklističke učilice uz podršku DND-a Zlatar.  

Osim u obrazovanju, moramo spomenuti da Općina dodjeljuje pomoći za novorođenčad, jednokratne novčane pomoći te pomoć za ogrjev, isplaćuju se i božićnice za umirovljenike, a nastavlja se i s poticajnim mjerama za poljoprivrednike sa sufinanciranjem osjemenjivanja krava i krmača. 

– Osim u redovna sufinanciranja kao pomoć našim mještanima, Općina redovito ulaže i u rad, projekte i programe udruga. Tako je na redovne pomoći i sufinanciranja u 2023. godini Općina utrošila 184.462,20 eura, a dobra praksa nastavlja se i u 2024. godini. 

U cilju demografske obnove i smanjenja iseljavanja te povećanja broja stanovnika na području Zlatar Bistrice, Općina  je 2023. godine prvi puta pokrenula dodjelu bespovratnih sredstava u okviru provedbe mjera kojima se potiče rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Na temelju provedenog javnog poziva u 2023. godini potpisano je pet ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava na temelju kojih je  dodijeljeno ukupno  16.677,78 eura. Ovakav javni poziv raspisat će se do kraja kolovoza i ove godine – najavila je načelnica Mikulec. 

Dan župe 

– Dan naše župe Svetog Ivana Krstitelja 24. lipnja uz najljepšu čestitku svim mještanima općine Zlatar Bistrica, proslavit će se ove godine skromno uz svetu misu i polaganje vijenca na mjesnom groblju u Lovrečanu – poručila je Mikulec te dodala: 

– Povodom Ivanja u Zlatar Bistrici uz posebni naglasak na djeci i dječjoj radosti, u Domu kulture je održana predstava Dječjeg vrtića ZLATNI DANI s prikazom tradicionalne svadbe uz veseli nastup Zlatarbistričkih mažoretkinja, a pred nama je još nogometni turnir i nogometni  kamp u organizaciji Nogometnog kluba Ivančica iz Zlatar Bistrice – zaključuje načelnica Vesna Mikulec. 

Dodajmo još k tome kako će Udruga umirovljenika Zlatar Bistrici u Domu kulture održat će druženje uz prigodan program zbora Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica i posebnog gosta Kluba za starije osobe iz Varaždina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba