KZŽ dobila nagradu za Europsku poduzetničku regiju 2025.

“Na kraju sljedeće godine očekujemo u Zagorju investicije u vrijednosti između 400 i 500 milijuna eura”

Objavljeno: 24.06.2024. zagorjeinternational

Danas je u prostorijama Krapinsko – zagorske županije u Krapini održana konferencija za medije povodom osvojene nagrade za Europsku poduzetničku regiju za 2025. godinu, koju je KZŽ osvojila na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Nagradu su primile regije koje su primjer u provedbi ambicioznih poduzetničkih strategija za održiv, otporan i digitalni rast svojih lokalnih i regionalnih gospodarstava. Pobjednike je izabrao žiri Europske poduzetničke regije, koji se sastoji od predstavnika Odbora regija, Europske komisije i socijalnih partnera.

Predsjednik Skupštine Krapinsko – zagorske županije Zlatko Šorša naglasio je kako je iznimno ponosan.

– Hvala cijelom timu predvođenom županom Željkom Kolarom, koji je niz godina imao viziju koja se ostvarila, a ima viziju i za dalje. Zahvalio bih se i gradonačelniku Pregrade Marku Vešligaju, koji je svojim doprinosom u Predsjedništvu Udruge gradova također dao puno toga da bi se naša Županija predstavila u najboljem svjetlu. Pokazalo se da su naše ideje ostvarene i ono što je važno, imamo poticaj za dalje – kazao je Šorša.

Gradonačelnik Grada Pregrade i član Europskog odbora regija Marko Vešligaj istaknuo je značaj ove nagrade te što ona predstavlja za gospodarstvenike ovog kraja.

– Ovo je izuzetno cijenjena nagrada koja se dodjeljuje od 2011. godine, a naravno da mi je posebno drago što dolazi u Krapinsko – zagorsku županiju. Ona je svojevrsno priznaje svim našim gospodarstvenicima i obrtnicima koji su razvijani na našem području te svima koji neumorno podupiru gospodarstvo, jer onda niti rezultati ne izostaju. Najvažnije je da ovdje imamo rast gospodarstva, izvoza i veliki broj zaposlenih, a ovo je nešto što može sjajno doprinijeti promociji naše županije diljem Europe pošto ovdje ima svega od prerađivačke industrije, obrtničkih djelatnosti i turizma – kazao je Vešligaj, dodavši kako je nagrada poticaj malim i srednjim poduzećima, kao i podrška ostvarivanju programa industrijske inovacije. Uz to, pregradski gradonačelnik je istaknuo kako je KZŽ prva u Hrvatskoj dobila tu nagradu, što je od nacionalnog značaja.

Nagrada će potaknuti ulaganja i privući partnere u projekte

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša osvrnula se na ono što je bilo potrebno za uspješnu prijavu.

– Sama prijava se temeljila na strategiji Krapinsko – zagorske županije koja obuhvaća razvoj talenata, inovacija i klimatske neutralnosti. Potporu ovoj prijavi potpisali su svi gradovi, Hrvatska zajednica županija, poslovni klub Skup za Zagorje i SLO-CRO poslovni klub, REGEA, ZARA, Poduzetnički centar, Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina, Srednja škola Krapina, Srednja škola Zabok, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina – rekla je Matuša i dodala:

– Nagrada će potaknuti ulaganja, privući partnere u projekte, ali i povećati vidljivost naše regije na europskoj razini. Ova nagrada znači da ćemo iduće godine provoditi konkretne korake i aktivnosti koje će se primijeniti na nove e-usluge za građane i poduzetnike. Krenuo je daljnji razvoj širokopojasne infrastrukture, radi se na poboljšanju financiranja poduzetnika, poticat će se i izvoz te naravno sudjelovanje na raznim međunarodnim sajmovima – kazala je Matuša, dodavši kako će se promicati i ekološki prihvatljivi proizvodni procesi. Uz to, Matuša je istaknula kako će se i dalje raditi na očuvanju zanatskih djelatnosti kao i tradicijskih obrta.

Sreća i zadovoljstvo, ali i očekivanja

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar apostrofirala je kako se radi o nagradi koja se odnosi na godinu ispred nas, što sa sobom povlači određena očekivanja.

– Pred nama su izuzetno važni zadaci u daljnjoj promociji Krapinsko – zagorske županije kao poduzetničke regije. Nagrada je ključni alat za promicanje pametnih lokalizacija malog i srednjeg poduzetništva i industrija te pomoć u izgradnji održive budućnosti za regije i gradove. Europsko gospodarstvo suočeno je s brojnim poteškoćama te je cilj rad na daljnjem jačanju konkurentnosti i industrijskih potencija, a najvažnije otpornosti malih i srednjih poduzeća – naglasila je Mlakar, koja je uz to rekla kako je za žiri bilo najvažnije da regija ima jasno definiranu strategiju poticanja poduzetništva što KZŽ, prema njezinim riječima, ima. Također, izrazila je zadovoljstvo što je naša regija po tome sad uz bok Barcelone, Milana i ostalih europskih regija.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar poručio je da je iznimno sretan i zadovoljan zbog ove nagrade.

– Ovo je nagrada svih onih koji sudjeluju u razvoju Krapinsko – zagorske županije, od gospodarstvenika, poduzetnika, obrazovnog sektora, civilnog društva, novinara, Županije kao institucije… Mi imamo svoje strateške projekte i jasne nedvojbene ciljeve, govorili smo da znamo što želimo i kuda idemo i najbolji dokaz toga je kad to netko drugi prepozna i dodijeli vam nagradu za proteklih 10, 11 godina. Radili smo planski, često smo znali biti i neshvaćeni, a mnogi nam nisu ni vjerovali kad smo govorili koje sve projekte želimo provesti na području Krapinsko – zagorske županije. Kad ste u jednoj konkurenciji 27 zemalja članica Europske unije i dobijete takvu nagradu, to vas mora činiti sretnim i zadovoljnim. Mi svoje aktivnosti radimo 365 dana u godini, naše manifestacije prepoznate su širom Hrvatske i neke stvari u zemlji radimo samo mi, te su nas neki kolege uzeli za primjer i počeli raditi isto kao i mi. Veće priznanje ne možete dobiti – zaključio je župan Kolar i najavio buduće projekte.

– Na području Županije u jednom ćemo trenutku provoditi četiri projekta koji su svi približne vrijednosti 18 milijuna eura, a na jesen sljedeće godine imat ćemo otvoreno 20 gradilišta. Očekujem na kraju sljedeće godine u Zagorju investicije u vrijednosti između 400 i 500 milijuna eura – poručio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba