SDP prozvao načelnicu Trnovca Bartolovečkog i HDZ da obmanjuju javnost

“Gdje će općina godišnje uzeti preko milijun eura za pogon vrtića?”

Objavljeno: 24.06.2024. zagorjeinternational

Nakon jučerašnjeg HDZ-ovog priopćenja oko situacije Trnovcu Bartolovečkom, točnije oko glasanja vijećnika SDP-a i HSS-a protiv izgradnje vrtića, danas su na sve svojim priopćenjem odgovorili prozvani vijećnici. Ovim putem i njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

Vladajući bivši Reformisti na čelu sa načelnicom Vitković i HDZ-om obmanjuju javnost. Naime, vrtiću u naselju Trnovec početna cijena je bila 3.5 milijuna eura pa zatim 4.5, da bi na kraju cijena narasla na vrtoglavih 5.6 milijuna eura, plus korekcije. Navedena cijena je predviđena bez uređenja vanjskog okoliša vrtića (ograda, igrala, parka). Znači cijena vrtića bi bila cca sedam do osam milijuna eura (57 milijuna kuna). Općina je od države, tj. europskih fondova dobila 1.1 milijuna eura. Naplatom PDV-a država će si vratiti veći dio iznosa. Znači općina od države nije dobila ništa. 

Najveći problem vrtića je uvjet da općina ima vlastiti pogon (svoje zaposlenike). Na 200 djece općina mora zaposliti cca. 25 do 30 djelatnika od ravnatelja, psihologa, domara, liječničkog osoblja, spremačica, teta. Plaće će se morati isplaćivati prema koeficijentima zaposlenih, što će godišnje općinu koštati oko 600,000 eura. Tu su još troškovi režija, hrane i kredita. Sadašnjom ekonomskom cijenom vrtića to nije moguće pokriti, znači cijena se za roditelje po tome mora značajno povisiti. 

Pitanje za vladajuće bivše Reformiste i HDZ-ovce je gdje će općina godišnje uzeti preko milijun eura za pogon vrtića? 

Umjesto da se realizirao projekata dogradnje postojećeg vrtića i sanacija unutrašnjosti vrtića pošto je prije par godina energetski obnovljen vanjski dio istog, a ostali novci bi se mogli upotrijebiti u druge svrhe (dječja igrališta, obnova cesta, poduzetnička zona, javna rasvjeta itd.). 

Moram spomenuti i to da se naši vladajući nisu uopće prijavili na natječaj Ministarstva demografije i useljeništva za projekte usmjerene uređenju i opremanju dječjih igrališta. Toliko o sposobnosti vladajućih u općini – stoji u SPD-ovom priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba