U njoj se nalazi vrijedna muzejska građa, razvrstana u različite zbirke

Osuvremenjena muzejska čuvaonica Muzeja grada Pregrade

Objavljeno: 23.06.2024. AB

Prošlog tjedna u Muzeju grada Pregrade završena je nabava novog namještaja za muzejsku čuvaonicu, u kojoj se nalazi vrijedna muzejska građa, razvrstana u različite zbirke: Numizmatička zbirka, Zbirka rudarstva i geologije, Ljekarnička zbirka Thierry, Zbirka fotografija, Zbirka skulptura, Zbirka slika, Kulturno-povijesna zbirka, Arheološka zbirka, Zbirka knjiga itd.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Pregrade te vlastitim sredstvima Muzeja nabavljeno je šest metalnih arhivskih ormara te jedan arhivski ormar ladičar s pripadajućim postoljem i gornjom zaštitnom pločom. Nabavom suvremenog muzejskog namještaja, vrijedna muzejska građa bit će adekvatno pohranjena u boljim uvjetima i sigurnijem okruženju zbog njezinog dugotrajnog očuvanja i zaštite. Osobito se to odnosi na pohranu papirnate građe većih dimenzija, poput plakata, postera i zemljovida te dokumenata i knjiga.


Podsjetimo, u listopadu prošle godine Muzej grada Pregrade je na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu prijavio projekt pod nazivom “Opremanje muzejske čuvaonice Muzeja grada Pregrade” kroz investicije u kulturnu infrastrukturu. Kroz projekt je planirana nabava novih arhivskih ormara za čuvanje muzejske građe te nabava arhivskih ormara ladičara za čuvanje papirnate muzejske građe većih dimenzija. Ministarstvo kulture i medija odobrilo je projekt te osiguralo sredstva u iznosu od 4000 eura za potrebe opremanja čuvaonice. Ukupna vrijednost nabavljenog novog namještaja iznosi 7325,56 eura.


Vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Pregrade, dr. sc. Davor Špoljar ovom je prilikom istaknuo da Muzej grada Pregrade u stalnom postavu svojih zbirki izlaže manji dio muzejske građe, dok je veći dio, kao što je to najčešće slučaj i u drugim muzejima, pohranjen u muzejskoj čuvaonici.

– Nabavom novog namještaja za muzejsku čuvaonicu osigurani su bolji i sigurniji uvjeti za čuvanje i trajnu pohranu muzejske građe sukladno suvremenim muzejskim standardima za muzejske čuvaonice. Ovim putem zahvaljujem nadležnom Ministarstvu kulture i medija te našem osnivaču, Gradu Pregradi, na podršci i osiguranim financijskim sredstvima – zaključio je Špoljar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba