Potrebna je samo žličica

Zujanje pčela je na vrhuncu, a evo kako najbolje prepoznati krivotvoreni med

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Na tržištu se često pojavljuje nečisti med koji se krivotvori. Stoga, pri kupnji treba obratiti pažnju na etiketu i deklaraciju. Krivotvoreni je med moguće prepoznati na nekoliko načina, piše Podravski list

Najjednostavniji je da se žličica meda stavi u čašu hladne vode i ako se med rastopi, to je loš znak, jer će pravi med potonuti na dno i ostati na hrpi. Provjera se može napraviti i s pomoću voštane svijeće s pamučnim fitiljem. Potrebno je staviti malo meda u staklenu posudu i u njega umočiti pamučni fitilj svijeće i zapaliti ga. Ako gori, med je čist, a ako ne gori ili gori vrlo slabo uz pucketanje, nije čist. Nadalje, moguće je i staviti par kapi meda na upijajući papir, poput salvete. Ako papir upija med, nije čist, a ako ostaje na površini, je. 

Postoji i provjera čistim alkoholom tako da se dvije žlice meda i šest žlica čistog alkohola stave u teglu koju treba ugrijati na vrućoj vodi i promućkati nekoliko puta. Ako je pravi med, on će se spojiti s alkoholom, a ako nije, na dnu će se stvoriti bijeli talog. Nadalje, med namazan na kruh će ga otvrdnuti za nekoliko minuta, a “lažni” navlažiti. 

Kristalizacija kod “lažnog” meda će biti glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo stajao. Ako dvije ili tri žličice meda stavimo u mikrovalnu pećnicu i zagrijemo, pravi će se med karamelizirati i neće imati pjene, dok će kod lažnog biti dosta mjehurića i neće se karamelizirati, savjeti su Dušana Savkovića iz njegove poznate enciklopedije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba