Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini čestitala Dan antifašističke borbe

“Zahvaljujući toj borbi, Hrvatska je pod svoje uspjela vratiti Istru, Rijeku, Zadar, otoke te Međimurje”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Povodom praznika Dana antifašističke borbe, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini uputila je čestitku koju ovom prilikom prenosimo u cijelosti. 

Poštovane sugrađanke i sugrađani! 

Dan antifašističke borbe praznik je kad obilježavamo dan kad je u Hrvatskoj počeo oružani otpor nacističkim i fašističkim okupatorima. Iako su ga potaknuli komunisti, ubrzo je dobio općenarodni karakter, koji je zadržao gotovo do samog kraja rata. Hrvatski se narod, u velikoj mjeri opirao fašističkoj ideologiji te je svojim sudjelovanjem u partizanskim jedinicama, bio dio antifašističke koalicije. Zahvaljujući toj borbi, Hrvatska je u svoje granice uspjela vratiti Istru, Rijeku, Zadar, otoke te Međimurje. 

Za nas u najsjevernijem dijelu Hrvatske nije bilo dvojbe. Odmah na početku rata okupirala nas je Mađarska, a brojni su Međimurci ne mireći se s time, mučeni i ubijani. Nije bilo malo ni onih koji su se odlučili pridružiti hrvatskim antifašističkim jedinicama. Zahvaljujući antifašističkoj borbi, na kraju rata naše je Međimurje oslobođeno te je neraskidivi dio hrvatske države. 

Za današnje generacije ti događaji su povijest o kojoj se uči u školama. Samo poznavanjem vlastite povijesti i građenjem budućnosti temeljene na žrtvi svih onih koji su tijekom stoljeća pali za slobodu Hrvatske, možemo graditi slobodnu, tolerantnu i demokratsku Hrvatsku – stoji u čestitci čakovečke gradonačelnice Ljerke Cividini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba