Promjenljivo i nestabilno vrijeme

Toplinski val završava nevremenom i tučom, pale se meteoalarmi

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom koje će označiti kraj prvog ovogodišnjeg toplinskog vala. Središnju i istočnu Hrvatsku danas očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme, osobito u drugom dijelu dana, poručuju iz DHMZ-a te upozoravaju na mogućnost pljuskova, posebice na istoku gdje bi grmljavinsko nevrijeme moglo biti praćeno tučom i olujnim vjetrom. Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj, prenosi Index.

– Atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom (moguć je promjera zrna veći od 5 cm) te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Na Jadranu i uz njega bit će sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak.

Danju će biti manje vruće, a najviša temperatura uglavnom će se kretati od 29 do 34 Celzijeva stupnja. Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i sutra, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan. Zbog svega navedenog za danas je izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. Potrebno je naglasiti kako postoji mogućnost da se stupanj upozorenja podigne i na najvišu, crvenu razinu, zaključuju u DHMZ-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba