Doprinos obnovi prirode i očuvanju okoliša

Posadite biljku u svom vrtu za zeleniji okoliš i pošaljite fotku Hrvatskim šumama

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

‘Marimo zajedno: Za biljni svijet!’ novi je izazov Hrvatskih šuma kojim potiču građane na sadnju biljaka u svom vrtu kako bi doprinijeli obnovi prirode, očuvanju okoliša, ali i prevenciji požara. Očuvanje šuma u ljetnim mjesecima od posebne je važnosti zbog najvećeg rizika od požara, a stručnjaci ističu kako je za njih čak 90 posto glavni uzrok ljudski faktor.

U drugom od četiri izazova, nazvanom ‘Marimo zajedno: Za biljni svijet!’, građane se potiče na sadnju biljaka kod kuće ili u vrtu kako bi doprinijeli obnovi prirode i očuvanju okoliša, prenosi Hina. Nakon izvršenja izazova, za sudjelovanje je potrebno fotografiju ili video poslati porukom na društvene mreže Hrvatskih šuma. Krajnji rok za sudjelovanje u svim izazovima je 11. srpnja.

Svrha kampanje je osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. O zaštiti šuma od požara brine se cijele godine, a osim suradnje s građanima, koriste se i alati poput videonadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija.

Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, potrebno je svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad baciti u smeće te uvijek ugasiti i zadnji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. U slučaju vatre ili dima, važno je čim prije nazvati 193 ili 112, upozoravaju iz Hrvatskih šuma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba