Aranžman i lampione položila je delegacija Krapinsko - zagorske županije

BEDEKOVČINA: Na Špiranec bregu obilježen Dan antifašističke borbe

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Uoči Dana antifašističke borbe, jučer je održano središnje županijsko obilježavanje ovog važnog datuma na Špiranec bregu u Bedekovčini. Središnjem županijskom obilježavanju prethodilo je polaganje vijenaca i lampiona kod Spomenika poginulima u antifašističkoj borbi u parku u centru Bedekovčine.

Aranžman i lampione položila je delegacija Krapinsko – zagorske županije u kojoj su bili župan Željko Kolar i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić. Uz njih, počast su odale i delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koju je predvodio predsjednik Saveza Franjo Habulin i delegacija Županijske skupštine koju je predvodio potpredsjednik Skupštine Željko Čleković.

Svijeće su zapalili i saborska zastupnica i načelnica Općine Konjščina Anita Curiš – Krok, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

Župan Željko Kolar napomenuo je kako danas sve više jača desnica.

– Činjenica je da u samim aktima Europske unije stoji da je slobodna Europa nastala na temeljima antifašizma. Prema tome, Hrvatska treba biti ponosna što je stala, zahvaljujući antifašističkom pokretu, partizanima i Josipu Brozu Titu, na pravu stranu u drugom svjetskom ratu – rekao je Kolar dodavši kako je i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, bio u partizanima.

– Kada su Europa i svijet obilježavali oslobođenje Auschwitza, upravo zbog toga što je predsjednik Tuđman bio u antifašističkom pokretu, bilo je posebno mjesto u prvom redu rezervirano za njega. Europa itekako cijeni tekovine antifašističke borbe. Mi bismo trebali biti ponosni na to – poručio je župan Kolar.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin je tim povodom rekao kako je antifašizam iznjedrio demokratske vrijednosti, prije svega slobodu, jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, prava čovjeka. To su zapravo najviše demokratske vrijednosti i to su tekovine antifašizma i antifašističke borbe na našim prostorima, te dodao kako je antifašizam prisutan i danas.

– Istina je da proživljavamo nešto što nije dobro, a to je ideološko skretanje u desnu stranu pri čemu se antifašizam marginalizira. Međutim, antifašizam kao civilizacijska vrijednost i tekovina ne može nestati – poručio je Habulin.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je habulin-bedex.jpg

A danas je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe uputio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe u ime Hrvatskog sabora i osobno. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska 22. lipnja 1941. godine otpočeo je organizirani i odlučni hrvatski otpor fašizmu i nacizmu u Drugom svjetskom ratu. U konačnoj europskoj pobjedi nad tim mračnim ideologijama pod kojima su počinjeni strašni zločini hrvatski je antifašizam odigrao iznimno značajnu ulogu. Njegove su vrijednosti ujedno i dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, a time i neizostavan dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta – zaključio je Jandroković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba