Plaće radnika su također na visokom mjestu u RH

REKORDNA GODINA: Gospodarstvo KZŽ ostvarilo preko 2,7 milijardi eura prihoda

Objavljeno: 21.06.2024. zagorjeinternational

Za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije 2023. godina ponovo je bila rekordna godina, a o aktualnim gospodarskim rezultatima govorili su predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić i župan Željko Kolar. Da Krapinsko – zagorska županija ima zdravo gospodarstvo, govore činjenice da je u 2023. godine rastao ukupan broj poduzetnika, rasli su prihodi, investicija, dobit i izvoz. 

Trend

U 2023. godini u gospodarstvu i dalje je najjača prerađivačka industrija koja u ukupnim prihodima ima udio od 45 posto, a slijede trgovina, građevinarstvo i promet. Tijekom 2023. godine bilo je 2839 poduzetnika koji su zapošljavali 23.854 osobe. Ono što je bitno naglasiti je da gospodarstvo KZŽ unazad nekoliko godina bilježi rast ukupnih prihoda, a tako je bilo i u 2023. godinu u kojoj su zagorski poduzetnici ostvarili preko 2,7 milijuna eura ukupnih prihoda što u odnosu na 2022. godinu znači rast od 1,13 posto. Ujedno su se povećali i rashodi, ali je povećana i dobit za 1,27 posto. Prosječna neto plaća iznosila je 1357 eura te je KZŽ, od 20 županija u Republici Hrvatskoj, po visini plaće na petom mjestu. 

Što se tiče izvoza, poduzetnici su izvezli robe u vrijednosti 823,5 milijuna eura dok su uvezli robe u vrijednosti od 550,6 milijuna eura, a trenutna nezaposlenost na području županije iznosi 3,9 posto. 

Predsjednik HGK, ŽK Krapina Anđelko Švaljek kazao je kako su ovi rezultati izvrsni i kako su nakon prošle izrazito uspješne godine, u 2023. godini gospodarski rezultati još bolji. 

–  Vidljivo je da su ključni generatori rasta i dobrih rezultata  graditeljstvo, trgovina, osobna potrošnja, ali i veliki rast neto plaća. Prošlih pet godina rast produktivnosti  je  oko 45 posto, a rast plaća nešto veći od 30 posto  i to pokazuje da su naši poduzetnici kroz investicije i kroz organizaciju svojih osnovnih procesa uspjeli postići veći rast produktivnosti od rasta plaća  – rekao je Švaljek, dodavši kako vjeruje kako će za 2024. godinu gospodarski rezultati biti još bolji. 

Nove tehnologije

Čestitavši zagorskim gospodarstvenicima na odličnoj godini, župan Željko Kolar istaknuo je kako je zagorsko gospodarstvo zdravo i postavljeno na čvrstim temeljima te da kontinuirano ulaže u nove tehnologije i u razvoj ljudskih potencijala.

– Svi ovi pokazatelji omogućuju daljnji razvoj tvrtki, ali su i pozivnica za investitore koje još nisu investirali na području naše županije, a uz ove gospodarske i financijske pokazatelje Krapinsko-zagorska županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja u kratkom roku izdaje građevinske dozvole te je poveznica s institucijama vezanim za određene suglasnosti. Da smo poželjno područje za investiranje govore dvije nove investicije koje će se realizirati u našoj županiji, a koje su došle preko našeg GIS portala, Invest in Zagorje. Jedna investicija je vrijednosti 35 milijuna, a druga 18 milijuna eura. Same investicije bit će predstavljene u rujnu na Zagorskom gospodarskom zboru u Krapini  – kazao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba