Inspektorat prošle godine dao zeleno svijetlo Eko Floru kod Zaprešića, i to bez hidrantske mreže

“Otvorili smo četiri hidranta uz zgradu i svi su bili suhi. Vodu smo dovlačili iz okolice”

Objavljeno: 21.06.2024. zagorjeinternational

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata u listopadu 2023. godine obavila je inspekcijski nadzor navedene tvrtke, pišu 24sata.  

Nadzorom je utvrđeno da stranka obavlja djelatnost gospodarenja otpadom u skladu s izdanom Dozvolom za gospodarenje otpadom Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije od 20. travnja 2023. 

Napisali su to iz Državnog inspektorata vezano za nadzor tvrtke Eko Flor Plus, čije je postrojenje u Zaprešiću izgorjelo u velikom požaru. Dodali su kako će obaviti i novi nadzor “odmah čim se steknu uvjeti za obavljanje nadzora”. 

No veći problem za tu tvrtku i one koji su joj dali dozvole za rad je u tome što hidrantska mreža uz halu nije radila. 

– Hidrantska mreža oko samog objekta još nije spojena, ali u blizini ima dosta hidranata. Vatrogasci su morali dovoditi vozilima vodu – rekao je jučer zapovjednik JVP-a Zaprešić Željko Barun. 

To su potvrdili i drugi vatrogasci. 

– Otvorili smo četiri hidranta uz zgradu i svi su bili suhi. Vodu smo dovlačili iz okolice – kažu vatrogasci, kojima je nevjerojatan nečiji propust na toj lokaciji. 

O svemu smo poslali upit i Inspekciji zaštite od požara Civilne zaštite, no do objave ovog izdanja novina nismo dobili odgovor. 

S druge strane, unatoč smradu u kojem su se gušili Zaprešićani, ali i dio Zagorja, Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, izjavio je da izvan požarišta u Zaprešiću nisu pronađene štetne tvari koje bi utjecale na život građana. Potvrdio je da su na požarištu pronađene povišene koncentracije štetnih tvari, koje su opasne za one u blizini. 

– Takve se tvari u zraku brzo razilaze i brzo od požarišta pada koncentracija – objasnio je Kolarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba