Stopama Billa Gatesa

PRIVATNE NUKLEARKE: Amerika i EU sve više gube korak s Kinom – je li ovo jedno od rješenja?

Objavljeno: 20.06.2024. zagorjeinternational

U danima kada se očekuje da nova administracija Ministarstva gospodarstva, energetike i održivog razvoja, s novim ministrom, Antom Šušnjarom, i nekim starim, prilično učinkovitima stanovnicima Zagrebtowera, pohvata sve konce resora, sukladno programima nove Vlade te nađe odgovore na izazove koji su pred njima, važne energetske teme ne miruju, piše Poslovni dnevnik

Drugi blok NE Krško 

Čekajući rasplet situacije u i oko Hrvatske elektroprivrede, koja je kao posljedica dvije uzastopne krize koje smo proživjeli u posljednje četiri godine došla u situaciju potrebe za dokapitalizacijom od gotovo milijardu eura, svjesni smo činjenice da će se to odraziti na mogući ulazak Hrvatske, time logično i HEP-a, u gradnju drugoga bloka Nuklearne elektrane Krško. 

Da je ulazak u taj projekt posve logičan slijed događaja, dao je naslutiti državni tajnik Ivo Milatić na Konferenciji udruženja Obnovljivih izvora energije Hrvatske, rekavši kako Hrvatska planira udvostručiti kapacitete za proizvodnju struje u sljedećim godinama. 

Kako je nuklearna energija ključan dio tih nastojanja na globalnoj razini, svjedoči činjenica ponovnog buđenja rasprave obnovi korištenja nuklearne energije. Nakon godina u kojima je ona dotrajale tehnologije i problema skladištenja radioaktivnog otpada zbog reputacijskih rizika bila neželjeno dijete, pogotovo zapadnjačke energetike. 

Međutim, izvješće američke Zaklade za informacijsku sigurnost i inovacije od prije nekoliko dana Europi i Sjedinjenim Državama daju puno razloga za zabrinutost. Realnost multipolarnog svijeta i ovdje je snažno vidljiva. Iako SAD ima najviše reaktora na svijetu, čini se kako u Kini dobivaju utrku u instalaciji nuklearnih elektrana nove generacije. Izvješće pokazuje da je Kina s 27 nuklearnih reaktora u izgradnji, više godina ispred Zapada u razvoju i brzom korištenju visokotehnološke nuklearne energije. 

Privatna investicija 

Zbog toga brojni ‘opinion i policy makeri’ traže nove ideje koje bi mogle prevenirati ili smanjiti kinesku prednost uzrokovanu brzinom postavljanja modernijih nuklearnih elektrana. Mnogi od njih imaju oči uprte u privatni sektor. Ne čudi stoga što se prije nekoliko dana oglasio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, osobito angažiran u borbi protiv klimatskih promjena. 

Bill Gates je tako prošloga tjedna započeo izgradnju nuklearne elektrana u Wyomingu, u koju putem svoje tvrtke Terra Power planira uložiti nešto manje od deset milijardi dolara, kako bi dokazao, prema vlastitim riječima u intervjuu za CBS, kako privatne investicije u nuklearne elektrane mogu biti jednostavne, razmjerno jeftine i profitabilne. 

Sukladno novim nastojanjima za povećanje kapaciteta proizvodnje struje, hvale je vrijedna činjenica i to što se nuklearna energija vratila i u hrvatsku energetsku strategiju, paralelno s nabavkom francuskih zrakoplova. Hrvatska je znanost (poglavito Tonči Tadić) u samom vrhu europskih nastojanja u razvoju novih nuklearnih tehnologija. 

Zadatak nove euroadministracije bit će pomoći spomenutim nastojanjima kako bi Europska unija uhvatila priključak sa SAD-om i Kinom. Vrijeme će pokazati jesu li i u EU moguće neke učinkovite i profitabilne privatne investicije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba