Nikada nije bio nominiran za prestižnog Oscara, a počasni kipić mu je uručen 2017. godine

Preminuo glumac Donald Sutherland (88)

Objavljeno: 20.06.2024. zagorjeinternational

Donald Sutherland, 88-godišnji glumac koji je ostvario zapažene uloge u filmovima “Ne okreći se” (1973.), “M*A*S*H” (1970.), i “Klute” (1971.) te serijalu “Igre gladi”, preminuo je u američkom gradu Miamiju nakon duge bolesti, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji.

Sutherland je u karijeri koja je trajala 60 godina odigrao preko 190 uloga, što na filmu, što na televiziji. Njegove su mu neobične crte lice omogućile da igra atipične likove, a kasnije je u karijeri upravo zbog tih uloga uživao reputaciju legende svjetskog glumišta. Često je tumačio ekscentrike, ljude u psihološkim krizama ili negativce.

Nikada nije bio nominiran za prestižnog Oscara, a za svoj rad nikada nije dobio neku od važnijih nagrada. Počasnog Oscara dobio je 2017. godine.

“Teška vam srca govorim da je moj otac, Donald Sutherland, preminuo. Osobno mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nikada se nije plašio uloge, dobre, loše ili ružne. Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, a više od toga se ne može tražiti. Dobro proživljen život”, napisao je njegov sin Kiefer Sutherland, također glumac, na društvenoj mreži X.

Sutherland je rođen 1935. godine u Kanadi. Studirao je inženjerstvo i glumu, a 1957. je odselio u London kako bi studirao na Akademiji glazbe i dramskih umjetnosti u Londonu. Nakon nekoliko manjih uloga u britanskim televizijskim serijama, Sutherland je dobio ulogu u filmu “12 žigosanih”. Taj je film postao hit te mu omogućio da dobije uloge u filmovima “M*A*S*H” i “Zlato za odvažne”.

Sutherland se ženio tri puta. U braku s Lois Hardwick bio je od 1959. do 1966., sa Shirley Douglas od 1966. do 1970., a s Francine Racette se vjenčao 1972. godine.Sutherland ima petero djece – blizance Rachel i Kiefera Sutherlanda koje je dobio sa Douglas te sinove Rossifa, Angusa Redforda i Roeg Sutherland koje je dobio s Racette.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba