Nažalost, koncert u Radoboju će morati malo pričekati, ali zato znamo gdje će nastupati sutra u 5 sati ujutro

ONE SU ‘ONE’: Tri sopranistice HNK-a Zagreb udružile snage i predstavile operu na ‘uhu poznat način’

Objavljeno: 20.06.2024. Nikola Turin

Moramo staviti ruku na srce i priznati kako klasična glazba, a pogotovo ona operna, ima veliku stigmu dosade i velikog praga predznanja, kako bi se moglo uopće u njoj uživati. Ali, isto tako svatko tko se jednom ‘navuče’ na ovaj ponovno sve više popularan vid umjetnosti, znat će reći koja je to bila prva stvar koja ga je pridobila i vrlo vjerojatno će se raditi o nekoj interpretaciji novijeg doba. 

Upravo, takav jedan moderan, a opet klasično ‘potkovan’ sastav, znakovitog imena ONE, trebao je ovih dana nastupiti pod vedrim nebom u Radoboju, no sudbina je imala druge planove pa su tehnikalije primorale na odgodu koncerta. 

Doček ljeta

Ipak, publika na sjeveru Hrvatske neće morati dugo čekati kako bi čula ove tri sopranistice, jer Mima Karaula, Ana Zebić Kostel i Mia Domaćina Topalušić nastupaju već sutra ujutro u pet sati na dočeku ljetnog solsticija na Mađerkinom bregu u Međimurju. Bila je ovo prilika za razgovor s opernom pjevačicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, spomenutom Mimom Karaulom koja nam je otkrila što to točno one pjevaju i kako su odlučile oformiti ovaj pomalo unikatan sastav na našoj glazbenoj sceni. 

– Sve je krenulo pomalo slučajno, na nagovor kolege Ive Gamulina Giannija koji je imao koncert prije pet godine u Klovićevim dvorima. Tad smo napravile suradnju i odmah uvidjele kako zanimljivo zvuče ta naša tri soprana u trozvučju. Nastavile smo u smjeru promocije klasične glazbe iz jednog ženskog kuta jer uglavnom su takvi sastavi muški – govori nam Mima Karaula, dodavši kako ih je i publika ubrzo prepoznala. 

Valja napomenuti kako je ovaj sastav u jednu ruku i spoj kontinenta i Jadrana, s obzirom na to kako Ana Zabić Kostel dolazi iz Kaštela, a Mia Domaćina Topalušić sa Šolte, dok je Mima Karaula iz Zagreba. 

– Sve tri smo operne pjevačice koje su završile muzičku akademiju pa uvijek gledamo kako napraviti naše izvedbe što pristupačnijima za publiku. Pokrivamo dosta širok spektar – od filmske glazbe, opereta, mjuzikla pa i same opere, no sve je harmonijski raspisano za naša tri glasa. Nastojimo biti sve, samo ne komorne i imamo veseli program s većinom melodija poznatih uhu. Tako koristimo glazbu iz poznatih Jalte, Jalte, Tko pjeva zlo ne misli ili pak uvijek dobre Carmen s Habanerom – objašnjava nam Karaula.  

Nažalost, za sad je Hrvatsko zagorje ostalo bez premijernog nastupa, no nedaleko Međimurje dobiva sad već drugi koncert. 

– Nastojat ćemo se i na ovom dijelu Lijepe Naše predstaviti. Radobojski koncert za sad je odgođen jer se nešto dogodilo sa strujom, ali 21. lipnja imamo otvorenje ljetnog solsticija u Štrigovi na otvorenom, što nam je dodatno još jedno novo iskustvo jer do sad nikad nismo pjevale u pet sati ujutro – kazala je operna pjevačica.

Publika tjera naprijed

Ovom prilikom sopranistice su nam otkrile kako trenutno snimaju i novu pjesmu, a u međuvremenu imaju i ljetnu turneju po sličnim, atraktivnim lokacijama diljem Hrvatske. 

– Publika nas tjera naprijed. To nam je po prvoga nastupa bilo bitno, taj ‘feedback’ koji je fenomenalan i daje nam poticaj i snagu za ‘hajdemo dalje cure’! Nedavno smo nastupale u Đakovu na humanitarnom Nebeskom svodu ispred katedrale, a sljedeće smo u Fužinama na jezeru. Imamo čak i nekoliko koncerta dogovorenih za Božić, kao i zanimljive suradnje s tamburaškim orkestrom – za kraj najavljuje Mima Karaula uz napomenu kako s njima uvijek ima i korepetitora pa će tako sutra na glasoviru biti Darjana Blaće Šojat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba