Opozvana 672 autonomna vozila – treba ih ažurirati

MUKE PO ROBOTAKSIJU: Još ne zna što je rasvjetni stup pa ga bez pardona ‘napucao’

Objavljeno: 20.06.2024. zagorjeinternational

Nakon što je GM-ov Cruise prošle godine povukao svoje robotaksije iz SAD-a zbog niza nesreća, slične probleme sada ima i Googleov Waymo, piše Index.  

Njihova autonomna vozila ne prepoznaju rasvjetne stupove i slične objekte te ih ne znaju izbjeći. Zbog toga je Waymo opozvao 672 svoja autonomna automobila. 

Problem je otkriven 21. svibnja kada je Waymo taksi u Phoenixu udario u drveni rasvjetni stup. Vozilo nije prevozilo putnike, ali je bilo znatno oštećeno. Istraga je pokazala da vozila mogu udariti u stupove u četiri scenarija, uključujući situacije gdje karta ne prikazuje rubnik ceste ili gdje sustav percepcije daje objektu nisku ocjenu oštećenja. 

Waymo je razvio novo ažuriranje softvera kako bi poboljšao reakcije na fiksne objekte poput stupova i ažurirao svoje karte. Ovo ažuriranje već je primijenjeno na vozila, no ovaj incident pokazuje da smo još daleko od potpuno autonomne vožnje. 

Nedavno je korisnik društvenih mreža objavio video gdje zaustavlja Waymo vozila koristeći majicu sa znakom “stop”, što dodatno ukazuje na ranjivost sustava. 

Unatoč ažuriranjima, Waymo će i dalje morati nastaviti raditi na sigurnosti svojih autonomnih vozila kako bi izbjegli nesreće poput onih koje su mučile Cruise.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba