Srbi pak traže velike kazne za hrvatske i albanske navijače

Hrvatska ispada s Eura, kažu najnovije prognoze. Preskočila nas je i Srbija

Objavljeno: 20.06.2024. zagorjeinternational

Remi Hrvatske i Albanije u drugom kolu skupine B na Euru povećao je šanse za prolaskom u nokaut-fazu doslovno za sve ostale 22 reprezentacije na EP-u, ali je učinio najgore za dvije momčadi koje su remizirale, izračunali su analitičari i statističari s platforme Football Meets Data.

Kako prenosi Index, skupina B u kojoj su Hrvatska i Albanija sada je daleko najveći kandidat da bude jedna od dvije skupine s najlošijom trećeplasiranom reprezentacijom. To je jako loše po Hrvatsku jer prolazak skupine i mjesto u eliminacijskoj fazi osiguravaju prve dvije reprezentacije iz svih grupa te četiri od šest najboljih trećeplasiranih. Hrvatska se, nakon samo boda u prve dvije utakmice, nada pobjedom nad Italijom u zadnjem kolu probiti na treće mjesto.

Evo što kažu projekcije

No skupina B, u kojoj je Hrvatska, ima čak 66 posto šanse biti ona koja će dati jednu od dvije najgore trećeplasirane reprezentacije. Za ilustraciju koliko je to loše, prva do nje je skupina A, s 38 posto šansi da i njena trećeplasirana reprezentacija ne prođe grupu. S obzirom na to da Hrvatska nakon dva kola ima samo jedan bod, više nema ni teoretske šanse završiti skupinu na prvom mjestu, sve i da u zadnjem kolu u ponedjeljak od 21 sat pobijedi Italiju.

Za drugo mjesto ima nevelikih 24 posto šansi, ali ako pobijedi Italiju, te da joj idu u korist rezultati utakmica Italija – Španjolska i Albanija – Španjolska. Prije zadnje utakmice Hrvatska ima po 38 posto šansi za biti treća, ali i četvrta, posljednja. Ujedno su joj se drastično smanjile šanse za prolaskom skupine sa 68 na 34 posto.

Još jedan pokazatelj ne ide u korist Hrvatskoj. Najnovije projekcije kombinacija parova prve nokaut-runde Eura pokazuju kako je trenutno najveća vjerojatnost da će se u osmini finala naći pobjednik skupine F i treći i iz skupine C, umjesto trećeg iz skupine B. Točnije, Srbija je preskočila Hrvatsku i igrala bi u prvoj nokaut-rundi umjesto nje protiv Portugala.

Srbi traže drakonske kazne za navijače koji su vikali ‘Ubij Srbina’

A jučer su na tribinama Volksparkstadiona u Hamburgu, koji prima 57.000 gledatelja, navijačke snage Hrvatske i Albanije bile izjednačene. Navijači su se družili i dan prije na ulicama u prijateljskom ozračju, zajedno pili i pjevali.

No, na stadionu nije prošlo bez incidenata. Albanski navijači tijekom utakmice su skandirali “Ubij Srbina!”, a na kraju utakmice nekolicina navijača ušla je na travnjak. Što se tiče Hrvata, zapalili su nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a u spomenutom skandiranju dio njih se pridružio Albancima. To skandiranje razbjesnilo je Srbe, pa se povodom toga oglasio generalni tajnik nogometnog Saveza Srbije Jovan Šurbatović koji je to osudio i poručio da će tražiti kaznu od UEFA-e.

– FSS će zahtijevati od UEFA-e najoštrije mjere, pa i po cijenu da ne nastavimo natjecanje. Ovo je skandalozno i ne želimo da se to ponavlja – rekao je Šurbatović za RTS, ali nije precizirao kakvu kaznu očekuje.

– Želimo da drakonski budu kažnjeni navijači koji su uzvikivali neprihvatljive parole. Uputit ćemo apel UEFA-i povodom današnjih događanja. To nema nikakve veze sa sportom i nogometom. Ne želimo politizirati prvenstvo – zaključio je Šurbatović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba