Ove godine u KZŽ ima 1380 mjesta u 66 razreda

VAŽNO! Kreće upis u srednje škole – evo gdje možete pronaći sve potrebne informacije

Objavljeno: 19.06.2024. zagorjeinternational

Učenici se u 1. razred srednje škole upisuju u skladu s Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025., objavljenom u Narodnim novinama broj 60/24., te odredbama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. 

Elektronički upis 

Željene programe obrazovanja kandidati (učenici) prijavljuju elektronički putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https://srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji se objavljuje na mrežnim stranicama srednje škole i osnivača. 

Sukladno točci Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. Krapinsko – zagorska županija na svojim mrežnim stranicama objavljuje pojedinačne natječaje srednjih škola sa svog područja za upis učenika u I. razred u školskoj godini 2024./2025., te objedinjeni popis poveznica na mrežne stranice srednjih škola gdje se nalaze sve potrebne informacije o upisima. 

Prema Strukturi razrednih odjela i broju učenika I. razreda srednjih škola u školskoj godini 2024./2025., I. dio – srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave, za Krapinsko – zagorsku županiju utvrđeno je 1380 upisnih mjesta u 66 razredna odjela. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om na već spomenutoj mrežnoj stranici https://srednje.e-upisi.hr/ objavljuje sve informacije i potrebne dokumente vezane za cjelokupni postupak upisa.  

Stoga je iznimno važno kontinuirano pratiti dostupne informacije na toj mrežnoj stranici, budući da će ondje biti objavljeni i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani za prijave, te ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom. 

Deficitarna zanima i stipendije 

Deficitarni srednjoškolski obrazovni programi za školsku godinu 2024./2025. su: zidar/ zidarica, instalater/ instalaterka grijanja i klimatizacije, vodoinstalater/ vodoinstalaterka, bravar/bravarica, strojobravar/ strojobravarica, keramičar/ keramičarka, stolar/ stolarica, konobar/ konobarica, kuhar/ kuharica, tesar /tesarica, soboslikar/ soboslikarica, elektroinstalater/ elektroinstalaterka, vozač motornog vozila/ vozačica motornog vozila. 

U skladu s važećim Pravilnikom o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko – zagorske županije, pravo na stipendiju u kategoriji deficitarnih zanimanja (kategorija C) ostvaruju svi podnositelji zahtjeva, odnosno učenici i studenti koji su u tekućoj godini upisali prvi razred srednje škole odnosno prvu godinu studija u neko od deficitarnih zanimanja. Vrstu deficitarnih zanimanja kao i mjesečnu visinu stipendija za kategoriju C (deficitarna zanimanja) za svaku školsku/akademsku godinu određuje Župan, ovisno o iznosu koji je osiguran za tu namjenu u Proračunu Županije, a na prijedlog Povjerenstva za stipendije. 

– Želimo vam puno uspjeha pri upisu u željene programe i srednje škole te otvaranju novog, uzbudljivog poglavlja u životu – poručili su iz Županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba