Zadnjeg dana proljeća temperature idu i do 37°C

PRVI TOPLINSKI VAL: Upalio se meteoalarm zbog opasnih vrućina – uskoro obrat

Objavljeno: 19.06.2024. zagorjeinternational

Prvi ovogodišnji toplinski val stiže u Hrvatsku, danas se pali i meteoalarm zbog umjerene opasnosti od vrućine u četiri regije, a sutra se upozorenje širi na čitavu Hrvatsku. Bit će sunčano i vruće, navečer na zapadu umjerena naoblaka, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu. 

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 37 stupnjeva Celzijusovih. 

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val. 

Pod utjecajem ogranka anticiklone s jugozapada će postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. 

Do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 stupnjeva Celzijusovih. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 stupnjeva Celzijusovih, moguće mjestimice i više, priopćili su iz DHMZ-a. 

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima. 

Za petak je DHMZ izdao i žuto upozorenje zbog iznimno visokih temperatura i toplinskog vala, i to za cijelu zemlju. 

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, već za vikend je moguć početak promjene vremena, a i temperature će biti nešto niže. No početkom idućeg tjedna može se očekivati znatno zahlađenje u odnosu na ovaj toplinski val. Tako će, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Zagreb, u ponedjeljak biti najviše 25 stupnjeva uz kišu, a grmljavina i pljuskovi nas očekuju i u utorak, uz temperature od 20 do 24 stupnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba