Ministar Beroš najavio za danas posjet KBC-u Rebro

“Nisam informiran, iako su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele” 

Objavljeno: 19.06.2024. zagorjeinternational

Nakon objave vijest da je šestero pacijenata u KBC-u Zagreb bilo zaraženo legionelom od kojih je troje umrlo, ministar zdravstva Beroš rekao je u utorak da iako su se slučajevi dogodili unatrag šest tjedana, njega iz bolnice o tome nisu obavijestili te je najavio da će u srijedu posjetiti Rebro, piše Fenix magazin

Ministar zdravstva Beroš je naglasio da se izbijanje zaraze legionelom u bolnici može dogoditi, ali da on nije bio obaviješten što se na KBC-u, lokaciji Rebro događa u posljednjih šest tjedana. 

– Nisam informiran, iako su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele – odgovorio je Beroš na upit upućen Ministarstvu zdravstva. 

Najavio je da će u srijedu, 19. lipnja s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ-u) Tomislavom Benjakom posjetiti Rebro kako bi provjerio sve okolnosti. 

Ranije danas su iz KBC-a Zagreb izvijestili da su svi zaraženi imali teške komorbiditete i bili imunokompromitirani te da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. Prema naputcima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncentracije legionele. 

– Poduzeli smo sve mjere da bi otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija. U tijeku je i pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici –  rekli su iz KBC-a. 

Legionela je uzrokovana bakterijom Legionella, a očituje se kao atipična upala pluća. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. 

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba