Mlađe generacije vjerojatno ni nemaju pojma što je to...

NE ODUSTAJU: Nijemci i dalje masovno koriste zastarjele faksove za slanje dokumenata

Objavljeno: 19.06.2024. zagorjeinternational

Više od tri četvrtine tvrtki u Njemačkoj, točnije 77 posto, i dalje barem povremeno koristi faksove za slanje dokumenata, pokazuju rezultati istraživanja digitalne udruge Bitkom, prenosi Fenix magazin

Kako prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), istraživanje je provedeno u 604 njemačkih tvrtke s 20 i više zaposlenih, a rezultati su predstavljeni u ponedjeljak u Berlinu. 

Međutim, upotreba faksa polako, ali postojano opada. Prije godinu dana 82 posto ispitanika reklo je da se nisu oprostili od zastarjele tehnologije. U 2022. to je vrijedilo za 88 posto, 2020. za 92 posto, a 2018. za čak 95 posto tvrtki. 

Prema Bitkomu, promjene su spore.  

– Iako se korištenje faksova u njemačkim tvrtkama već godinama smanjuje, još uvijek je iznenađujuće sporo – pogotovo kada se uzme u obzir da već dugo postoje praktičniji i sigurniji načini – rekao je stručnjak udruge Daniil Heinze. 

Alternative faksu su digitalni potpis, format elektroničkih dokumenata EDI-Standard, kao i posebni formati e-pošte koji također nude pravno siguran dokaz isporuke, rekao je Heince za dpa. 

Mnoge tvrtke to niti ne znaju. U 56 posto tvrtki koje još koriste faks kažu da je on neophodan u komunikaciji s javnom upravom, a 43 posto navodi da su faksovi sigurniji od pošte. 

Stručnjak iz Bitkoma preporučuje tvrtkama koje ne mogu bez faks uređaja da barem prijeđu na digitalne, koji podatke prenose internetom umjesto telefonskim linijama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba