Obratili su se javnosti

Ministar Beroš objasnio kako je došlo do širenja legionele na Rebru. Ravnatelj bolnice odbacuje odgovornost

Objavljeno: 19.06.2024. zagorjeinternational

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je otkriveno da je u toj bolnici preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom.

Beroš je jučer rekao da uopće nije bio informiran da je u bolnici izbila zaraza ustvrdivši da je za cijeli slučaj doznao iz medija. Danas je pak kazao da je trebao biti informiran, no da je bolnica informirala Hrvatski zavod za javno zdravstvo te da ne vidi odgovornost ravnatelja bolnice Ante Ćorušića.

Beroš je rekao da su uzrok zaraze legionele na Rebru određena slijepa crijeva u vodovodnom sustavu nastala zbog obnove, prenosi Index.

Ništa se nije zataškavalo, kaže Beroš

– Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu. Želim svim pacijentima poslati poruku sigurnosti, nije točno da je opasno doći na pregled u KBC Zagreb – poručuje ministar.

Dodao je da su preminuli samo oni koji su najviše zdravstveno kompromitirani. Rekao je da postoji mogućnost da izvor zaraze i nije Rebro, ali da je većina zaražena na Rebru i da su koncentrirani na to.

Javnosti se obratio i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

– Legionele ima svugdje oko nas, vjerujem u svim bolnicama, smještajnim kapacitetima, avionima… Znamo da se prenosi respiratorno i putem vode, obično tople. Nama se to dogodila u travnju, prva je bila dugogodišnja pacijentica, imunokompromitirana. Napravili smo uzorkovanje vode, na par mjesta smo otkrili legionelu, vjerojatno je voda za tuširanje izvor zaraze. Zadnjih 15 dana nemamo nijedan slučaj zaraze legionelom, mislim da smo to zaustavili. Provodimo pasterizaciju i izmjenu perlatora – rekao je ravnatelj Ćorušić.

– Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti, nažalost, ali to se događa. Vjerujemo da se više neće događati – poručio je Ćorušić.

“Znalo se događati i u drugim zdravstvenim ustanovama”

Hoće li ravnatelj snositi posljedice, pitali su novinari ministra Beroša.

– Naložio sam unutarnji nadzor. U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju. Ravnatelj nije kriv ni za potres, ni za stvaranje slijepih crijeva, ni za legionelu. Potrebna je izgradnja filtera, što je početo, i redistribucijskih pumpi. Bitno je da izvučemo pouke i da se to više ne ponovi. Unutarnji nadzor će utvrditi je li istina to što mi je danas prezentirano. Znalo se događati i u drugim zdravstvenim ustanovama – rekao je Beroš.

– Za sve što se događa u zdravstvenom sustavu, mogu se osjećati krivim po zapovjednoj odgovornosti. Osjećam se krivim, odnosno osjećam se odgovornim, ali ne mogu kontrolirati vodu u svim zdravstvenim ustanovama, za to su zaduženi ravnatelji. Provode se anti-legionela programi u hrvatskim zdravstvenim ustanovama – zaključio je ministar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba