Malo statistike u ovim vrućim danima

Hrvatska je skuplja od Grčke i Španjolske, izračunali su Nijemci

Objavljeno: 19.06.2024. zagorjeinternational

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji, i to osjetno. Bez obzira radi li se o popularnim europskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili pak Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjet restoranima ili noćenje u hotelu moraju platiti manje, a ponegdje i puno manje nego kod kuće, piše Deutsche Welle.

Kako je objavio Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku su 26 posto manji nego u Njemačkoj. U Grčkoj za noćenje u hotelu ili objed u restoranu njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 posto manje nego u Njemačkoj.

U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 posto manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku turisti iz te zemlje moraju platiti tijekom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Europe. Hrvatska je, dakle, prema navodima njemačkih statističara, skuplja zemlja za turiste od velikih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španjolske.

Najjeftinije su Bugarska i Albanija, a najskuplja Švicarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Europe, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj, u prosjeku za pet posto. Najjeftinije se može ljetovati u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenje u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 posto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 posto.

Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama. U Francuskoj u prosjeku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još se manje mora izdvojiti za iste usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto). No za Nijemce je odmor u Skandinaviji skuplji nego kod kuće. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 posto, a u Švedskoj dva posto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj, gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 posto više nego kod kuće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba