“Zdravo je jesti zelje jer od njega rastemo"

VARAŽDIN: Maleni ‘Lavići’ iz vrtića posadili Varaždinsko zelje

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Lavići iz Dječjeg vrtića “Varaždin” objekt Aleja koji su se ove godine okušali u sadnji Varaždinskog zelja složno su odgovorili da je “Zdravo je jesti zelje jer od njega rastemo”.

Riječ je o aktivnosti koja se provodi u sklopu dugogodišnjeg projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije” Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi. 

– Varaždinska županija može se pohvaliti s 10 zaštićenih proizvoda na nacionalnoj ili EU razini, a među njima je i Varaždinsko zelje koje je Europska komisija 2017. zaštitila oznakom izvornosti na razini Europske unije. Upravo tu ljubav prema autohtonim proizvodima, tradiciju uzgoja želimo prenijeti i na naše najmlađe i uvijek nam je drago kada se djeca uključe u naše projekte. Djeca ovdje, kroz igru i zabavu uče o sadnji Varaždinskog zelja, borave na svježem zraku, a ujedno vide i kako je raditi na polju. Mislim da je to odličan način kako djeci približiti rad na zemlji, ali ih naučiti koji su to naši proizvodi, kako bi kasnije u životu kao potrošači, davali prednost upravo domaćem”, autohtonom kvalitetnom proizvodu za kojeg se zna proces proizvodnje, izvornost, podrijetlo – rekla je varaždinska dožupanica Silvija Zagorec zahvalivši se čuvarici sjemena Varaždinskog zelja ujedno i predsjednici Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Mariji Cafuk koja je i ovog puta, u suradnji s pročelnikom za poljoprivredu Dragutinom Vincekom organizirala ovaj događaj. 

Odgojiteljica savjetnica u predškolskoj grupi “Lavići” Tatjana Kelnerić istaknula je kako u vrtiću naglasak stavljaju na održivi razvoj i zdravu prehranu, te je ova sadnja zelja samo nadogradnja onoga što rade s djecom. 

– Riječ je o djeci koja dolaze iz samog centra grada i često nemaju mogućnost doći na polje, upoznati se s presadnicama, vidjeti kako se zelje sadi, kako biljke rastu na polju i mislim da je ovo bilo neprocjenjivo iskustvo za naše mališane. Mi u vrtiću puno pažnje posvećujemo zdravom načinu života, što uključuje i zdravu prehranu. Puno o njoj pričamo, imamo zdrave jelovnike koji uključuje i zelje, posebice u zimskim mjesecima jer je bogato vitaminom C, a veseli nas to da djeca zelje volje jesti – rekla je Tatjana Kelnerić. 

Čuvaricu sjemena Varaždinskog zelja Mariju Cafuk posebno vesele događaji koji uključuju djecu i njihov rad na polju. 

– Neka djeca se prvi put susreću sa zemljom, sadnicama, a danas smo im htjeli predočiti početak proizvodnje Varaždinskog zelja, od sjemena, do sadnje presadnica i djeca su doslovno uživala, bilo ih je po cijeloj oranici. Najvažnije nam je da djeci pokažemo da glavica zelja nije narasla na policama u dućanu, već da je uzgoj zelja jedan dugotrajan proces koji uključuje puno ljubavi, ali i posvećenost radu na zemlji – zaključila je Marija Cafuk zahvalivši se odgojiteljicama i djeci koji su se ove godine uključila u sadnju Varaždinskog zelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba