Ukupno je šestero zaraženih opasnom legionelom

NAJNOVIJA VIJEST: Preminulo troje zaraženih pacijenata na Rebru

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Troje ljudi na zagrebačkom Rebru preminulo je danas nakon što se zarazilo legionelom, neslužbeno je potvrđeno Indexu. Ukupno se legionarskom bolesti zarazilo šestero ljudi, i to u bolnici. Svi preostali zaraženi imaju teške komorbiditete te su imunokompromitirani.

– Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici – rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Legionarska bolest atipična je upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba