Živciraju li vas ovakvi 'frajeri'? Puna ih je obala...

ŠTO KAŽETE NA GLOBE? Dvojac koji je glisirao tik do obale kod Hvara kažnjen

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Da se ne isplati glisirati u nedopuštenom morskom pojasu jučer se u moru kod Hvara uvjerila dvojica muškaraca koji su u dva odvojena slučaja prekršajno kažnjeni svaki s po 400 eura, dok je cijele prošle godine kažnjeno 205 takvih prekršitelja, doznaje se u splitskoj policiji, prenosi Index. Njih su u prekršaju otkrili splitski pomorski policajci u ponedjeljak tijekom obavljanja redovnih poslova na moru.

U policiji se pozivaju na Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom. U njima je normirano, navode, da motorne brodice i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

– Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi tako izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba – kaže Antonela Lolić iz splitske policije.

Dodaje da će tijekom ljeta nastaviti provoditi akcije nadzora i kontrole kako bi sankcionirali utvrđene prekršaje, ali i preventivno djelovali na sve sudionike pomorskog prometa. Tijekom proteklog tjedna uz obavljanje redovnih poslova na moru, utvrdili su i sankcionirali trinaest prekršaja iz različitih zakona.

– S obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi zabilježili što manje negativnih događaja na moru – kazala je Lolić.

Podsjetila je kako je u cijeloj prošloj godini na području Splitsko – dalmatinske županije pomorska policija ukupno napisala 205 prijava zbog glisiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba