S kazališnih dasaka u samostan karmelićanki

PUSTINJAČKI ŽIVOT: Naša nagrađivana glumica Edita Majić već je 20 godina časna sestra

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Prije 20 godina naša kazališna i filmska glumica Edita Majić povukla se iz svjetovnog života te se u španjolskom Avilu zaredila i postala časna sestra karmelićanka, a onda je prije sedam godina odlučila još radikalnije služiti Bogu i ući u pustinjački način života, prenosi Večernji list

Edita Majić rođena je 24. siječnja 1970. godine i  prvu veliku ulogu, imala je u kazališnoj predstavi “Salome”, splitske redateljice Nenni Delmestre.  

Na Pulskom filmskom festivalu nagrađena je 1999. Zlatnom arenom za sporednu ulogu darkerice Lili, u filmu “Da mi je biti morski pas”, redatelja Ognjena Sviličića. 

Njezino matično kazalište je bilo Gavella i za svoja glumačka ostvarenja je osvojila brojne nagrade, a posljednji glumački zadatak imala je sinkronizirajući i crtić “Moj mali dragi planet”. Kada je objavljeno kako se Edita odlučila za pustinjački način života, njezina majka Jadranka Kanajet je o tome govorila u intervju koji je dala za Bitno.net. 

– Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Život van samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći. Godinama se molila i pitala, želi li Bog to zaista od nje? Pustinjaštvo? Kako to ostvariti, kako izići iz samostana, kamo poći? Uz njenu molitvu, čitanja knjiga o svecima pustinjacima i općenito o pustinjaštvu, njezina čežnja je iz dana u dan sve više rasla. I tako sedam godina. Edita je čekala. Čekala je volju Božju – rekla je Jadranka u razgovoru.  

O Editi je HRT-ova novinarka Nada Šurjak snimila i dokumentarac “Edita Marija od Križa”.  

– Mala čuda događala su se na snimanju filma. Boraveći kod Edite, imala sam viziju krila i čula sam njihov šum. Kad sam se vratila u Hrvatsku, otišla sam u biblioteku pronaći knjige o anđelima i u prvoj koju sam uzela pronašla sam odgovor na svoje pitanje. Pisalo je “tamo gdje se vaše želje susreću s potrebama svijeta, tamo ćete čuti šum krila anđela” – ispričala je prije nekoliko godina Nada Šurjak u intervju za Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba