Toplinski val je pred vratima, a s njim dolaze i neke opasnosti

OPREZ, STIŽE PRŽIONA: Pazite se vrućina, pijte puno tekućine i ne ostavljajte djecu u automobilima!

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Kako najavljuje Državni hidrometeorološki zavod, od četvrtka praktički u cijeloj Hrvatskoj počinje umjerena opasnost od toplinskog vala. Već u petak za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Dalmacije ta se opasnost pretvara u veliku, prenose 24sata.

Temperature će prelaziti 30 Celzijevih stupnjeva, pa u DHMZ-u među osnovnim upozorenjima ističu da izbjegavamo izlaganje suncu između 10 i 17 sati, da zatvoreni prostor u kojem boravimo bude rashlađen, a ističu i važnost unosa tekućine te upozoravaju, među ostalim, da djecu i životinje nikako ne smijemo ostavljati u parkiranom vozilu.

Budite oprezni

Obiteljska liječnica Tanja Pekez kaže da se zbog klimatskih promjena i ekstremnih temperatura povećala i opasnost od toplinskih udara. On se, kaže liječnica, češće događa ljudima koji su izloženi tjelesnim naporima na visokim temperaturama zbog velikog izlučivanja tekućina (sportaši, građevinari, radnici u željezarama…). Toplinski udar može, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, dovesti do smrti. Pored temperature zraka, bitna je vlažnost, pa što je vlažnost veća, jača i mogućnost od toplinskog udara.

– Osobe koje su pod posebnim rizikom su stariji. Sjetimo se da je svojedobno u Francuskoj u domovima za starije i nemoćne tijekom jednog ljeta zbog vrućine umrlo oko 15.000 ljudi. Stariji su u većoj opasnosti jer nemaju dovoljno izražen osjećaj žeđi, a opasnost prijeti i ljudima s viškom kilograma ili bolestima pluća, djeci, trudnicama i svima koji ne unose dovoljno tekućine – tumači dr. Pekez.

U slučaju toplinskog udara liječnica savjetuje da se osoba smjesti u hladniji prostor i da se po mogućnosti istušira, s tim da se postupno snižava temperatura vode tijekom tuširanja. Ako je osoba poremećene svijesti ili nepokretna, potrebno ju je omotati vlažnom plahtom. Svi koji su sposobni piti i jesti trebaju uzimati slanu tekućinu i slanu hranu, juhe, primjerice. Za osobe poremećene svijesti, djecu i starije potrebno je pozvati hitnu medicinsku pomoć.

– Nikako ne ostavljajte djecu u vozilu na suncu jer se temperatura vrlo brzo podigne te dijete vrlo brzo dehidrira – upozorava dr. Pekez.

Savjeti zlata vrijedni

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo među savjetima također navode kao jednu od ključnih stvari pijenje dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi.

Također, odjeća koju nosimo tijekom velikih vrućina trebala bi biti lagana i široka, svijetlih boja te načinjena od prirodnih materijala. Ne zaboravite, upozoravaju u HZJZ-u, na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale. Što se tiče prostora u kojem boravimo, sobnu temperaturu preporučljivo je održavati ispod 32 °C danju i 24 °C noću. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, a noću prozračivati prostor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba