NAJSLAĐI ROĐENDAN: Klinci u Donjoj Voći proslavili 60 godina proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Povodom 60. godišnjice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode, jučer je na predšpiljskom prostoru špilje održana arheološka radionica namijenjena najmlađima. Sudjelovali su učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Andrije Kačića Miošića Donja Voća, a radionicu su vodili arheolozi Darija Dunjko Manhard i Antonio Manhard.

Kako bi djeci približili arheologiju i važnost špilje Vindije kao jednog od najznačajnijeg arheološkog i paleontološkog nalazišta Hrvatske, u simuliranom arheološkom nalazištu organizirana je radionica u kojoj su djeca tražila predmete od keramike, stakla, metala (kovanice) te kamene alatke. Potom su ih, poput pravih arheologa, selektirali po kvadrantima te radili obradu i dokumentaciju istih. Rekonstruirali su i keramički vrč te su crtežima prikazivali ono što su pronašli.

Na samom lokalitetu špilje održano je i prigodno predavanje o neandertalacima i samom istraživanju lokaliteta, a najzanimljivija informacija bila je da gen neandertalaca i svi mi danas nosimo. No, tu nije bio kraj iznenađenjima! Nakon radionice na stolove je umjesto edukativnih artefakata stigla velika torta – špilji za rođendan. Vrijedna obljetnica proglašenja špilje paleontološkim spomenikom prirode tako je proslavljena na najslađi mogući način, a prva kriška razrezana je uz pomoć načelnice Donje Voće Sanje Kočet. Nije izostala ni zajednička fotografija, a nakon toga je uslijedio povratak učenika u školu uz mnoštvo dojmova s ove neobične proslave rođendana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba