Deficitarna zvanja u obrtništvu

MEĐIMURJE: Županija, gradovi, općine i Obrtnička komora stipendiraju 121 učenika

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Danas je u zgradi Scheier u Čakovcu upriličena svečanost na kojoj su 121 učenik i učenica, koji se obrazuju za deficitarna zvanja u obrtništvu, primili ugovore o stipendiranju u ovoj školskoj godini. Broj stipendista raste iz godine u godinu što na reprezentativan način predstavlja razvojnu snagu i promišljenost strategije Međimurske županije.

Mjeru je Međimurska županija, jedina u Hrvatskoj, uvela još 2003. godine, a razradom i razvojem modela došlo se do više od 900 stipendista tijekom dvadeset godina provedbe, te više od pola milijuna eura uloženih u popularizaciju obrtničkih zvanja i razvoj obrtništva. Iduće godine, Međimurska županija s ponosom će upisati i tisućitog stipendista, istaknuo je župan Matija Posavec.

– Drago mi je da s Obrtničkom komorom Međimurja uspješno nastavljamo razvijati naše obrazovanje i prilagođavati ga tržištu rada, a jedan od glavnih ciljeva dosežemo upravo ovom mjerom kojom motiviramo i stimuliramo učenike da se školuju za ona zanimanja koja nedostaju na tržištu. Rezultate mjerimo i brojem obrta u našem kraju koji je trenutno 1791 s trendom daljnjeg porasta – kazao je župan Posavec, obrativši se i učenicima.

– Dragi učenici, osobito mi je drago zbog vas jer ćete po obrazovanju imati priliku raditi u cijenjenim poslovima za kojima tržište vapi te nastaviti graditi stabilno i zdravo poduzetništvo u Međimurju – istaknuo je Posavec. Dodao je da se ovom mjerom, u koju je u aktualnom ciklusu uloženo 96.800 eura, od čega oko 60.000 eura iz gradova i općina, pokazuje snaga i jedinstvo Međimurja.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini poželjela je mladima uspjeh tijekom školovanja uz poruku.

– Za posao se ne morate bojati, a Obrtnička komora je tu da vam pruži svu potrebnu podršku, stoga iskoristite svoje potencijale i ovu potporu – poručila je Cividini.

Učenici iz aktualne generacije stipendista u najvećem broju se školuju za automehaničare, elektroinstalatere i elektromehaničare, strojobravare, odnosno bravare, zatim tokare i keramičare. Interesa ima i za zvanja instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, soboslikare i ličioce, odnosno dekoratere, zidare, slastičare, krojače, stolare, obućare te pedikere i mesare.

Najviše stipendista je s područja grada Čakovca (27), Preloga (14), zatim općine Nedelišće (12), općine Sveti Juraj na Bregu (11), te s područja Murskog Središća (7). Općine Mala Subotica, Podture i Belica sufinanciraju stipendiranje po 6 učenika sa svog područja, općina Selnica 5, općina Sveti Martin na Muri 4, Donji Kraljevec, Kotoriba, Orehovica i Pribislavec po 3, dok općine Donji Vidovec, Strahoninec i Sveta Marija imaju po dva stipendista. Po jedan stipendist dolazi iz općina Domašinec, Donja Dubrava, Goričan, Gornji Mihaljevec i Šenkovec. Popularnost ove vrste stipendije prati povećanje broja obrta u Međimurju, te aktualna brojka od 1791 obrta znači i oko 3430 zaposlenih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba