Prirodni fenomen koji nije štetan za ljude

“Idete na Jadran? Onda pazite na morske šmrklje”

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Hrvatskom obalom Jadrana širi se smeđa sluz, prenosi Dnevnik.hr navode njemačkih medija.

– Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao morski šmrkalj (Meeresrotz) – piše ProSieben.

‘Mare sporco’, prirodni fenomen koji nije štetan za ljude, ali bi zbog njega problema mogli imati ribari, zabilježen je kod Rovinja.

Istraživači mora: Taj je fenomen normalna pojava

– Radi se o prirodnom fenomenu cvjetanja mora koji nazivamo i mucillagini ili, kako su ga Talijani davno nazvali, mare sporco, prvi put opisanom prije više stotina godina. Taj je fenomen u našim krajevima normalna pojava. Posljednji put zabilježili smo ga prije dvadesetak godina, otad nikada nije bio ovako intenzivan – kažu iz Centra za istraživanje mora (CIM) Rovinj.

Fenomenu pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po, koji je CIM zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja, gdje je izmjeren rekordno nizak salinitet.

– Relativno visoke temperature mora već od travnja, dosta padalina, što u more donosi i puno hranjivih soli, omogućilo je da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu – poručuju iz CIM-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba