“Znaš li svoj broj?” i “Lov na tihog ubojicu”

BRENDIRANI AUTOBUSI: Grad Varaždin se na zanimljiv način pridružio javnozdravstvenoj kampanji

Objavljeno: 18.06.2024. zagorjeinternational

Kao podrška javnozdravstvenoj akciji “Znaš li svoj broj?” i “Lov na tihog ubojicu” u ponedjeljak su puštena u promet dva autobusa gradske tvrtke Čistoća s logotipom i porukama ove velike javnozdravstveno-edukativne kampanje u koju se uključio Grad Varaždin.  

Utjecaj na svijest građana 

Predstavljanju brendiranih autobusa nazočili su gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec uz pokretača akcije “Znaš li svoj broj?” izv. prof. dr. sc. Ivana Pećina u ime Hrvatskog društva za aterosklerozu te akademika Bojana Jelakovića u ime Hrvatske lige za hipertenziju. 

Gradonačelnik je istaknuo kako je ova inicijativa samo nastavak kampanje u koju se uključio Grad Varaždin još u svibnju kada je u sklopu Humanitarne utrke grada anđela bilo predstavljanje akcije “Znaš li svoj broj” na Kapucinskom trgu. 

– Brendirali smo autobuse kako bi pokušali još više utjecati na svijest naših građana. Kolesterol je jedan od tihih ubojica koji uzrokuje najveću smrtnost u RH i želimo utjecati da građani obavljaju redovite kontrole. Grad Varaždin s gradskom tvrtkom Čistoća maksimalno radi na obnavljanju voznog parka koji je zastario pa smo tako nabavili i ova dva autobusa koja su u najmu. U petak smo predali pretprijavu ministarstvu za šest novih električnih autobusa i očekujemo poziv koji će biti raspisan do sredine srpnja. Vjerujem da ćemo uspješno proći na tom pozivu i to će biti veliki pomak za naš gradski prijevoz. U rujnu startamo s novim linijama, novim voznim redom i to će zasigurno pozitivno utjecati da naši sugrađani sve više koriste javni prijevoz, odnosno naše gradske buseke. Zainteresiranost putnika je svaki mjesec u uzlaznoj putanji, za 50 posto više sada od razdoblja prije godinu dana, a dizanjem komfora i kvalitete prijevoza rasti će još više – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. 

Akademik Jelaković izrazio je zadovoljstvo što je upravo Varaždin dio ove akcije te će biti upisan u povijest javnog zdravstva u Hrvatskoj kao prvi grad koji se na ovaj način javno uključuje u podizanje zdravstvene pismenosti.  

– Povišen krvni tlak i povišen kolesterol su dvije glavne ubojice u RH i sramotno je da se dosad nije više po tom pitanju poduzimalo, jer te se dvije bolesti mogu spriječiti, prevenirati i ovakvim jednostavnim akcijama smanjiti smrtnost za nekoliko tisuća godišnje. Nema dovoljno zdravstvene pismenosti. Ovi oslikani autobusi će pomoći i privući pozornost naših građana. Bez aktivnih bolesnika i aktivnih građana nema zdrave nacije. Hvala Varaždinu, gradonačelniku i Gradskoj upravi što stoje uz nas – kazao je akademik Bojan Jelaković. 

Akcije koje spašavaju život 

Izv. prof. dr. sc. Ivan Pećin također je naglasio kako akcije ovog tipa spašavaju ljudske živote. 

– Sretan sam što se Varaždin odmah, paralelno s Gradom Zagrebom, uključio u akciju lova na tihog ubojicu i u kampanju “Znaš li svoj broj?” koju vodim. Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj, ali odjeknuo je i u EU te ćemo kampanju nastaviti i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji. Vidite poruke na autobusima, QR kodove te zakačke na rukohvatima autobusa koji sadrže sve informacije o ugrozi povišenog kolesterola, tlaka i šećera. Svaka druga osoba u Hrvatskoj umire zbog nereguliranog tlaka, šećera i masnoća stoga je ovo najznačajnija akcija tog tipa u Hrvatskoj i šire. Svatko tko pogleda i razmisli o našim porukama definitivno spašava svoj život ili život svojih bližnjih – rekao je Pećin. 

Gradska tvrtka Čistoća rado se uključila u javnozdravstvenu akciju i dala svoj doprinos. 

– Čistoća je krenula s obnovom voznog parka i od ovog vikenda Varaždinom prometuju dva autobusa s 29 sjedećih i 52 stajaća mjesta te jednim mjestom za osobe s invaliditetom. Ovi autobusi su u najmu, a Čistoća će u sljedećih godinu dana nabaviti još šest električnih autobusa. Formiramo i novi vozni red koji će krenuti krajem ljeta. Drago nam je podržati ovu i sve druge javnozdravstvene akcije – rekao je direktor Čistoće Zoran Svetec te zahvalio inicijatorima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba