Hrvatsku će 'zarobiti' toplinska kupola

Stiže toplinski val, vrhunac u petak, temperature idu do 40°C!

Objavljeno: 17.06.2024. AB

Iako je lipanj počeo nestabilno i kišovito, već od idućeg tjedna u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi možemo očekivati snažan toplinski val s temperaturama koje će se penjati i do 40 stupnjeva Celzijevih, pišu 24sata.

Danas pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, uglavnom na istoku. Ujutro na kopnu ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab, poslijepodne na Jadranu prolazno umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu između 17 i 22 °C. Najviša dnevna uglavnom između 26 i 31 °C, prognoza je DHMZ-a.

FOTO: DHMZ

U nastavku novog tjedna, vrijeme će biti stabilno, sunčano i vruće. Vjetar će uglavnom biti slab. Osobito u istočnoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura već do četvrtka mogla bi dosezati i 35 °C, što je granica za nastup toplinskog vala. Podjednako će od srijede biti i duž dalmatinske obale. Posvuda će na moru biti sve više vruće uz sve toplije noći.

Iako je lipanj počeo nestabilno i kišovito, već od idućeg tjedna u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi možemo očekivati snažan toplinski val. Najviše temperature se predviđaju za središnju Europu i Balkanski poluotok, a ponegdje bi se temperature mogle popeti i do uzavrelih 40 stupnjeva.

Glavni uzrok za ovaj nadolazeći toplinski val je toplinska kupola. Kada dođe do dužeg perioda stabilnog vremena, ovaj fenomen pojačava intenzitet toplinskog vala. Toplinska kupola je uobičajen ljetni obrazac u Europi i Sjevernoj Americi, iako se može pojaviti i u jesen. Toplinska kupola djeluje kao poklopac koji zadržava toplu zračnu masu i pritišće je prema tlu. To rezultira lijepim, stabilnim i često sušnim vremenom s minimalnim šansama za padaline ili oblake. 

U petak možemo očekivati vrhunac toplinskog vala, a u Hrvatskoj bi se tada temperatura mogla popeti do čak 40 stupnjeva. Sljedećeg vikenda stiže nam osvježenje sa zapada, a temperature će se vratiti na uobičajene vrijednosti za lipanj, s maksimalnim vrijednostima od 20 do 30 stupnjeva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba